Щодо набрання чинності наказу Міністерства охорони здоров`я України від 23.12.2019 № 2646 «Про затвердження Показників безпечності харчових продуктів «Максимальні межі (рівні) залишків діючих речовин ветеринарних препаратів у харчових продуктах твари
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ НАКАЗ 23.12.2019 № 2646 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2020 р. за № 42/34325 Про затвердження Показників безпечності харчових продуктів "Максимальні межі (рівні) залишків діючих речовин ветеринарних препаратів у харчових продуктах тваринного походження" Відповідно до частини другої статті 6 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", підпункту 12 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267, на виконання пунктів 252, 306 та 307 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106. Наказом на законодавчому рівні врегульовано питання щодо максимальних рівнів залишків діючих речовин ветеринарних препаратів в харчових продуктах тваринного походження відповідно до норм Регламенту Комісії (ЄС) від 06 травня 2009 року № 470/2009, що встановлює процедури Співтовариства по визначенню рівнів залишків фармакологічно активних речовин (ветеринарних препаратів) в харчових продуктах тваринного походження, Регламенту Комісії (ЄС) від 10 лютого 2009 року № 124/2009, який встановлює максимально допустимі рівні залишків кокцидіостатиків та гістомонстатиків у харчових продуктах тваринного походження внаслідок неминучого потрапляння цих речовин у корми та Регламенту Комісії (ЄС) від 22 грудня 2009 року № 37/2010.
Важливим моментом, є те, що даний наказ затверджує максимально допустимі рівні залишків діючих речовин ветеринарних препаратів в харчових продуктах тваринного походження. Також сформульовано власне перелік діючих речовин ветеринарних препаратів, максимально допустимі ріні залишків яких не можуть бути встановлені, та їх класифікація і приведено у відповідність до норм європейського законодавства.
Посилання за адресою: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0042-20#Text
Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Снігурівського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області