A A A K K K
для людей із порушенням зору
СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Про тарифи на водопостачання та водовідведення

Дата: 15.11.2019 13:24
Кількість переглядів: 788

Мешканців міста Снігурівка завжди хвилюють питання розумних цін і тарифів на комунальні послуги. Кожного дня ми щось купуємо в магазинах і, на жаль, регулярно спостерігаємо як ціни на продукти чи побутову техніку постійно зростають. Систематичні підвищення вартості електроенергії, бензину, мінімальної заробітної плати працівників, задіяних на виробництві продукції чи наданні послуг, безпосереднім чином впливають на подорожчання і підвищення собівартості всього, що потрапляє на прилавки магазинів. Загальний рівень життя в країні змушує більшість населення економити та шукати більш дешеві товари. Те ж саме стосується і житлово-комунальних послуг, адже, наприклад, водопостачання теж певним чином є “товаром”.

Фото без опису

Останнім часом на різноманітних веб-сайтах та соціальних мережах з’являлося чимало публікацій із звинуваченнями та критикою міської ради щодо ситуації з тарифами на водопостачання та водовідведення. Ці тарифи стали справжньою політичною зброєю, яка використовується опонентами міської влади у власних інтересах. З метою уникнення непорозумінь та спекуляцій на цій темі, давайте розберемося з цим питанням.

Рішенням виконавчого комітету Снігурівської міської ради від 22 лютого 2017 року № 22 для комунального підприємства “Снігурівський комунальник” з 1 березня 2017 року було встановлено тарифи на надання послуг по:

  • водопостачанню: в розмірі 14,54 грн. за 1 м3;

  • водовідведенню: в розмірі 20,82 грн. за 1 м3.

Протягом двох років зазначені тарифи не змінювалися, хоча у змінах була економічна необхідність.

З лютого 2017 року до моменту коригування тарифів у квітні 2019 року зросли ціни та розміри таких їхніх складових:

  • електроенергія зросла на 29% (ціна у 2017 році – 2,23 грн., на 01.01.2019 р. – 2,87 грн.);

  • паливно-мастильні матеріали – на 69% (2017 р. ДП – 17,08 грн., бензин – 18,33 грн., 2019 р. ДП – 27,50 грн., бензин – 26,50 грн.);

  • рентна плата за спеціальне водокористування – на 10 %;

  • мінімальна заробітна плата – на 30,4% (мін. 2017 р. – 3200 грн., на 01.01.2019 р. – 4173 грн.).

Таким чином, тарифи на водопостачання та водовідведення в місті ставали все більше і більше збитковими для комунального підприємства. У міської ради було два шляхи вирішення цієї проблеми згідно чинного законодавства: або встановити нові тарифи або відкоригувати існуючі. Різниця у цих двох варіантах полягає в тому, що при коригуванні розмір тарифу змінюється тільки на розміри зміни деяких його складових, а при встановленні – одразу на всі, тобто в останньому випадку зміна тарифу була б більш радикальною.

Тому, міською радою спільно з комунальним підприємством ”Снігурівський комунальник” було вирішено обрати саме перший шлях вирішення даної проблеми, менш болісний для мешканців міста.

Рішенням виконавчого комітету Снігурівської міської ради від 09 квітня 2019 року № 26 для КП «Снігурівський комунальник» було встановлено кориговані тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення в місті  Снігурівка у наступних розмірах:

приватний сектор (приватний будинок) по водолічильнику за 1 м³ – 16,88 грн.;

комунальний сектор (багатоквартирний будинок) по водолічильнику: – водопостачання – за 1 м³ – 16,88 грн.; водовідведення – за 1 м³ – 28,46 грн.

В даному випадку тарифи зросли пропорційно росту вартості електроенергії, паливно-мастильних матеріалів та інших складових, про які мова йшла вище.

І з цього часу на адресу міської ради та комунального підприємства почала лунати критика, найактивніше – з боку тодішнього члена виконкому Шияна Геннадія Михайловича та тодішньої голови Снігурівської РДА Бойко Інни Володимирівни. Снігурівською районною партійною організацією політичної партії ”Наш край” було ініційовано позов до суду про скасування рішення виконавчого комітету міської ради про коригування тарифів.

За результатами численних скарг з боку “зацікавлених осіб” аж через КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ (минулого складу) вони домоглися того, що на комунальному підприємстві ”Снігурівський комунальник” Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області було проведено позапланову перевірку

Після проведеної перевірки посадові особи вказаної служби внесли комунальному підприємству припис, згідно з яким КП ”Снігурівський комунальник” ЗОБОВ’ЯЗАНЕ у тримісячний термін усунути порушення вимог законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення шляхом приведення розрахунків тарифів у відповідність до вимог законодавства.

Зараз в Україні діє новий порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Тому, комунальним підприємством ”Снігурівський комунальник” при суворому та безумовному дотриманні норм цього порядку підготовлено розрахунки нових тарифів на водопостачання та водовідведення, які в підсумку будуть більшими ніж ті, які було встановлені шляхом коригування у квітні 2019 року.

Тож давайте ”подякуємо” всі тим, хто ініціював позов до суду та проведення перевірки на комунальному підприємстві. Через ваші політичні або якісь інші амбіції, як завжди, постраждає населення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано