До Снігурівської міської ради надійшов лист № (15-35) 5187 вих. 19 від 26.07.2019 року  з Баштанської місцевої прокуратури щодо систематичних порушень земельного законодавства в межах Нововасилівського старостинського округу (Нововасилівської сільської ради) з боку окремих орендарів.

Фото без опису

Фото без опису

Снігурівська міська рада завжди буде стояти на захисті інтересів територіальної громади, в тому числі в питаннях земельних відносин. При цьому відстоювання інтересів громади буде здійснюватися незалежно від того, який соціальний та громадський статус має орендар, який допустив порушення.

Викладені в листі прокуратури факти щодо порушень земельного законодавства у частині використання та з порушенням обмежень у використанні певного виду угідь викликають обурення з боку громадян, які є членами територіальної громади.

Прикро, що стороною по договору оренди вказаних земельних ділянок виступала Снігурівська районна державна адміністрація, яка протягом тривалого часу (до моменту виявлення порушень з боку прокуратури ) не виявила цих порушень та не вжила заходів щодо розірвання договору, по якому орендар допускає порушення земельного законодавства. Хоча в 2018 році головою РДА укладалась додаткова угода до вказаного договору і вже тоді посадові особи могли і повинні були виявити порушення законодавства, яке вже мало місце.

На теперішній час вказані у листі Баштанської місцевої прокуратури земельні ділянки знаходяться не в комунальній власності територіальної громади, а в державній власності.

У зв’язку з чим відкрито звертаємось до уповноважених на те посадових осіб щодо вжиття заходів цивільно-правового характеру шляхом розірвання зазначеного договору з додатковою угодою.  В тому числі звертаємось до Баштанської місцевої прокуратури здійснити подальші заходи, спрямовані на захист інтересів громадян та держави, в тому числі й передбачених ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» в частині вжиття заходів представницького характеру.

Снігурівська міська рада не буде залишатися осторонь цього питання і вже на найближче засідання  сесії міської ради міським головою буде внесено проект рішення «Про ініціювання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність Снігурівської міської об’єднаної територіальної громади». Будуть вживатися й інші заходи спрямовані на забезпечення дотримання вимог чинного законодавства з боку орендарів в сфері земельних відносин.

Сподіваємось, що депутати міської ради будуть займати конструктивну позицію, в тому числі й у вирішенні питань та захистів інтересів громади у сфері земельних відносин.

Міський голова Леонід Голобля