A A A K K K
для людей із порушенням зору
СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

«Люди мають отримувати послуги з водопостачання вчасно та якісно, а підприємство - розвиватися», - керівник КП «Снігурівський комунальник» Георгій Мамоненко.

Дата: 25.05.2020 14:53
Кількість переглядів: 786

Водопостачання у населених пунктах Півдня України є однією з найголовніших проблем для будь-якого мешканця, на рівні зі станом доріг. Не виключення і Снігурівщина. Більша частина водних «артерій», побудованих ще за радянських часів, зрозуміло, вже зношена та потребує заміни. Водонапірні башти у селах також мають свій строк експлуатації, а подекуди централізоване водопостачання у сільській місцевості взагалі відсутнє. Про деякі аспекти роботи комунальних служб Снігурівської ОТГ ми поспілкувались із начальником комунального підприємства «Снігурівський комунальник» Георгієм Мамоненко.

Фото без опису

Георгію Ігоровичу, ви очолили комунальне підприємство у 2017 році. За той час, що минув, можна говорити про зміни, перспективи? Який загальний стан водопостачання по ОТГ?

Дійсно, зміни є. Хоча за такий короткий проміжок часу неможливо оновити усі водомережі, але робота в цьому напрямку проводиться постійно. Загальна протяжність труб складає понад 270 кілометрів, лише по м. Снігурівка із 115 км водомереж близько чверті потребують негайного ремонту. По селам ситуація гірша: ремонту потребують понад 100 км труб, а це – 2/3 від їх загальної протяжності. По населеним пунктам нашої громади є біля тридцяти башт Рожновського, третина з них також потребують заміни або ремонту. Поступово ми це робимо, наприклад, як нещодавно у Першотравневому. У таких селах, як Василівка, Павлівка, Кобзарці та Павло-Мар’янівка, системі понад 40 років. А у Новопавлівському, Нововасилівці та Афанасіївці взагалі її немає, централізована система водопостачання знищена. І схожа ситуація не лише в Снігурівській ОТГ – це проблема багатьох населених пунктів нашої держави.

Раніше підприємство працювало лише по районному центру. Тепер під його «крилом» знаходяться ще 8 сільських рад. Роботи вистачає?

Так, роботи значно додалось. З 2020 року ми працюємо на території старостинських округів. Проте вже за цей короткий проміжок часу маємо певні досягнення. Єлизаветівка – прокладено водогін практично з нуля, Тамарине – прокладено кілометр водогону та під’єднано декілька вулиць, Павлівка та Івано-Кепине – виконано поточний ремонт магістральної труби, на черзі – Кобзарці.

Фото без описуФото без опису

Наші працівники працюють злагоджено, реагуємо і на звернення мешканців сіл щодо наявних проблем. Пам’ятаєте, не так давно був підтоплений пішохідний понтонний міст у с. Галаганівка: наші хлопці відновили рух, здійснивши це досить оперативно.

Фото без описуФото без опису

По Єлизаветівці здійснили прокладку 300 метрів магістральних труб, завівши на дві вулиці воду та під’єднавши до мережі перших абонентів. До цього людям доводилось чекати підвозу бочкової води. По Павлівці відремонтували магістральну трубу. Працюємо у напрямку заміни труб в м. Снігурівка – у попередніх роках такі роботи проводились по вулицях Дмитра Дорошенка, Веселкова, Маресьєва, Набережна, Жуковського, Шевченка, Центральна та інших. Відновлювали дощову каналізацію по вул. Жовтнева. Намагаємось робити все для комфорту мешканців.

Фото без опису

Якість робіт неможлива без поповнення матеріально-технічної бази. Що робиться у цьому напрямку?

Матеріальна база підприємства по можливості поповнюється. Маємо в наявності вакуумну машину на шасі «МАЗ», три екскаватори, трактор, асенізаційну цистерну, автомобілі для перевезення наших бригад, у 2018 році придбано сучасний екскаватор «ELEX», без якого вже і не уявляємо повсякденної роботи підприємства. До речі, наша техніка суттєво допомагає під час боротьби з несприятливими погодними умовами.

Фото без описуФото без опису

Наше КП докладає максимум зусиль, щоб водопостачання в районному центрі відбувалось цілодобово. Лише в разі проведення планових або аварійно-відновлювальних робіт виникають перебої з водопостачанням. Але ми намагаємось повідомляти мешканців через офіційний сайт міської ради та соцмережі про такі відключення. Але чомусь це сприймається з негативом. Мабуть, снігурівчани вже забули про ті часи, коли вода в крані була за графіком, а подекуди її взагалі не бачили. Наші працівники працюють іноді і вдень, і вночі, дуже часто у святкові чи у вихідні дні виїжджають на пориви або засмічення каналізації. Нам іноді не вистачає розуміння від людей, ми ж не винні в тому, що мережі зношені, тому і поривів не уникнути. По місту ще багато треба зробити в цьому напрямку, роботи не на один рік.

Яка ситуація по місту Снігурівка?

Ще раз наголошую на тому, що м. Снігурівка – цілодобово з водою, це найголовніше, адже не всі районні центри можуть похвалитися тим, що мають на своїй території водопостачання 24/7. Звісно, багато суперечок та різноманітних спекуляцій виникає навколо тарифів. Але ж вода – це такий самий товар, як і електроенергія, вугілля, інтернет чи, наприклад, хліб. На формування та економічне обґрунтування тарифу впливають багато чинників, але ж і підприємство має заробляти, надаючи послуги. Інакше, за які кошти ми будемо ремонтувати ті ж самі труби, або прокладати нові водогони? Ми всі зароблені кошти вкладаємо у розвиток підприємства та комунальної сфери в цілому, неможна допускати того, що було в недалекому минулому, коли КП одне за одним банкрутували, ліквідовувались, люди не отримували зароблені кошти, і так  - по колу, лише змінювали «вивіску» на підприємстві. Це неправильний підхід в роботі. А як же перспектива та розвиток? У нас комплексне бачення у вирішенні нагальних проблем. Люди не мають страждати. Як кажуть, «радянський союз» закінчився, коли все було начебто безкоштовним, ми отримуємо послуги, але безумовно маємо сплачувати за це кошти. По-іншому бути не може, це – ринок, а блага цивілізації – товар.

Фото без опису

Яку проводите роботу з боржниками?

Боржників, на жаль, вистачає. Робота проводиться, часто доходить і до судових процесів, і до відключення помешкань від водопостачання. Але намагаємось шукати спільну мову, пояснювати людям, що потрібно сплачувати за спожиту воду. Наші комунальники частенько працюють у несприятливих погодних умовах, лізуть по коліна в багнюку, практично за мінімальну зарплату. Потрібно поважати працю інших. Закон один для всіх. Чому одні сплачують податки, здійснюють оплату за надані послуги, а інші – ні? Всі ж користуються однаково.

Чи є позитивні моменти у вашій роботі?

Звісно є. Можливо їх не так багато, як хотілося б. Наприклад, був випадок, коли нам подзвонив пенсіонер, його дзвінок був, так би мовити, несподіваним. Він ні на що не скаржився, не звинувачував в чомусь. Просто передав нашим комунальникам слова подяки за їх подекуди важку працю. Ми були зворушені, адже слова подяки чуємо не так часто. Дійсно, снігурівчани вже звикли до того, що вода в місті є постійно. Але ми цього не помічаємо. А помічаємо лише тоді, коли її немає. І це стосується не лише води. Це і електропостачання, і вивіз сміття, і багато чого іншого. Відразу - дзвінки, скарги, іноді й образи. Буває, що деякі надзвичайні ситуації ліквідовуємо не за один день, працюємо в декілька змін задля того, щоб відновити роботу механізму під назвою «водопостачання». Як і кожен з вас, ми хочемо, щоб нашу роботу також цінували, тоді з’являється ще більший стимул. Адже ти приносиш користь громаді.

Георгію Ігоровичу, ми бажаємо вам плідної роботи! Хочеться, щоб в Снігурівській ОТГ проблема водопостачання втратила свою актуальність, а населені пункти завжди були забезпечені водою, щоб люди не відчували незручностей та отримували якісні послуги. Дякуємо за розмову.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано