A A A K K K
для людей із порушенням зору
СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Снігурівчани поклали квіти до пам’ятників та вшанували жертв війни в Україні

Дата: 22.06.2020 10:55
Кількість переглядів: 413

Щороку український народ вшановує світлу пам'ять земляків, життя яких обірвала Друга світова війна. Дата 22 червня трагічною сторінкою увійшла у життя мільйонів українців, стала історичним днем глибокої скорботи.

Сьогодні представники міської та районної влади, колективи установ та організацій Снігурівщини, громадськість, члени ветеранських організацій поклали квіти до пам’ятників та вшанували хвилиною мовчання світлу пам'ять своїх земляків.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

У далекому 41-му в цей день розпочалася Німецько-радянська війна. У Снігурівці відразу почав свою роботу мобілізаційний пункт. Звідси призивалося щоденно від 50 до 100 чоловік. Шикуючись в колону, вони прямували до залізничної станції, а звідти – на фронт. В Снігурівці розгортаються евакогоспіталь і польові лазарети. Тут працювало чимало дівчат, жінок райцентру. Ні на мить не припинялися польові роботи. Колгоспники поспішали зібрати вирощений врожай, щоб він не дістався ворогу.

Фото без опису

Тим часом почастішали нальоти гітлерівської авіації. Перші бомби у липні впали на залізничну станцію. З?явилися перші жертви серед мирного населення, а далі наш край повністю зайняли німецько-нацистські окупанти. Настала чорна ніч, яка тривала аж до 14 березня 1944 року. Та снігурівчани не скорилися ворогу. В Снігурівці, на території району діяли кілька підпільних організацій та груп опору. Гітлерівці влаштовували масові страти мирних жителів та військовополонених. За різними джерелами з серпня 1941-го по березень 1944 року нацистами в районі було розстріляно, повішено майже 3 тисячі осіб. Лише в Снігурівці за роки окупації було знищено понад 1500 чоловік і стільки ж відправлено в рабство.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

«Це найжахливіша війна в історії нашого народу, яка забрала життя кожного п?ятого співвітчизника. На її фронтах воювали 4,5 тисячі жителів нашого району, 2700 з яких не повернулися до рідних домівок. Серед них 373 жителя Снігурівки, прізвища яких викарбувані на плитах меморіалу воїнам-землякам. 189 з них загинули у боях, 184 – пропали безвісти. Сьогодні навіть важко уявити масштаб випробувань, болю і горя, що випали на долю минулих поколінь», - відзначив міський голова Леонід Голобля.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано