A A A K K K
для людей із порушенням зору
СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Нові вимоги до безпечності та якості молока

Дата: 10.07.2020 12:27
Кількість переглядів: 535

Нові вимоги до безпечності та якості молока: на що звернути увагу з виробництва молока (наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» № 118 від 12.03.2019 року, що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07.06.2019 за № 593/33564)

Фото без опису

В Україні запрацювали нові вимоги до безпечності та якості молока та молочних продуктів, які стимулюватимуть підвищення обсягу виробництва молока.

Що передбачають вимоги для виробників продукції

Запровадження таких вимог має забезпечити стимулювання підвищення обсягу виробництва молока ґатунку «екстра». Окрім, оновлення дозволить привести наше законодавство у відповідність до вимог ЄС щодо ветеринарно-санітарних правил виробництва та обігу молока, визначення показників безпечності. Нові вимоги покликані на удосконалення переробниками показниками якості продукції. Наказ передбачив запровадження ризик-орієнтованих підходів у формуванні періодичності відбору зразків, і буде це відповідальністю учасників ринку.

Нові вимоги стосуються усіх операторів ринку молока та молочних продуктів незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов'язана з виробництвом, переробкою та введенням в обіг зазначеної продукції. Та вони не поширюються на первинне виробництво молока та молозива, призначених для власного споживання.

Перехідний період для адаптації до нових правил для операторів ринку, орієнтованих на внутрішній ринок, встановлено до 2022 року.

Також відтепер оператори ринку мають отримати експлуатаційний дозвіл відповідно до Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Крім того, вони можуть запроваджувати власні вимоги до молочної сировини, які засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів і контролю у критичних точках та містять показники і процедури, що еквівалентні та/або мають рівень вищий, ніж визначений цими вимогами. 

Критерії щодо закупівлі молока

 Встановлено відповідні критерії для сирого коров'ячого молока:

 - кількість мікроорганізмів за 30° C Ј 100000 колоніє утворюючих одиниць/мл (за змінною середньою геометричною величиною за двомісячний період за зразками, які відбирають з частотою щонайменше двічі на місяць);

 - кількість соматичних клітин Ј 400000 тис./мл (за змінною середньою геометричною величиною за тримісячний період з частотою щонайменше за одним зразком на місяць, крім випадків, коли компетентним органом буде визначено іншу методологію з метою врахування сезонних коливань рівнів виробництва);

 - точка замерзання не вище ніж мінус 0,52° C, густина не менше ніж 1028 грамів на літр (незбиране молоко за температури 20° C) або еквівалент (у повністю знежиреному молоці за температури 20° C).

Якщо молоко від інших видів сільськогосподарських тварин призначається для виготовлення продуктів за допомогою процесу, що не передбачає жодної термічної обробки, оператори ринку повинні вжити заходів, щоб забезпечити вміст мікроорганізмів за 30° C Ј 500000 КУО/мл.

Молоко або молозиво завантажується в цистерни, контейнери, резервуари чи інші ємності за умови відсутності будь-якого забруднення. Ємності, що використовуються для транспортування молока та молозива, не можуть бути використані для транспортування інших продуктів чи речовин. 

Вимоги до транспортних засобів та ємностей молока

Транспортні засоби та ємності для молока і молозива мають відповідати таким вимогам:

  • внутрішні поверхні ємностей мають бути виготовлені з нетоксичних матеріалів, дозволених до контакту з молочною сировиною, легко очищуватися, митися та дезінфікуватися;
  • конструкція ємностей має забезпечувати щільне закриття отворів, що унеможливлює потрапляння сторонніх предметів чи запахів і забруднення молока та молозива ззовні (у тому числі пилом), витікання вмісту, мати систему вентиляції молочних секцій;
  • транспортні засоби мають бути сконструйовані так, щоб унеможливити несанкціонований доступ до молока та молозива (замки, пломбування тощо);
  • зовнішня поверхня транспортного засобу має легко митися, бути гладкою і стійкою до накопичення вологи та протікання.

Також є вимоги до процесу доїння, правила безпеки осіб, які проводять доїння та/або інші операції з молоком та молозивом, вимоги щодо термічної обробки молока, молозива і молочної сировини та особливості пакування і нанесення позначок для молока та молочних продуктів.

 

Відділ безпечності харчових продуктів Снігурівське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано