Щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV -2, на потужностях з вирощування, утримання, забою, переробки і обігу тварин та виробництва харчових продуктів
Світ зіткнувся із безпрецедентною загрозою від пандемії COVID-19, спричиненої вірусом SARS-CoV-2 (відомий як вірус COVID-19). Багато країн дотримуються порад Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо запровадження заходів фізичного дистанціювання як одного із способів зниження передачі захворювання. 1 Застосування цих заходів призвело до закриття багатьох підприємств, шкіл та інститутів освіти, а також до обмежень щодо подорожей та соціальних зборів. Для деяких людей робота вдома, віддалена робота та онлайн-дискусії та зустрічі в Інтернеті стали наразі звичайною практикою. Проте, працівники харчової промисловості не мають можливості працювати з дому і зобов‘язані продовжувати працювати на своїх звичних робочих місцях. Підтримка здоров‘я та безпеки всіх робітників виробництва та поставки продуктів харчування має вирішальне значення для виживання в умовах поточної пандемії. Забезпечення руху їжі харчовим ланцюгом є найважливішою функцією, до якої повинні внести свій внесок всі учасники харчового ланцюга. Це також потрібно для підтримки довіри споживачів до безпеки та доступності продуктів харчування.
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України надає Методичні рекомендації щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», на потужностях з вирощування, утримання, забою, переробки і обігу тварин та виробництва харчових продуктів.
Відповідний документ ґрунтується на рекомендаціях ВООЗ «COVID-19 та безпека харчових продуктів: Керівництво для харчових підприємств» та покликаний надати виробникам і операторам ринку більше інформації щодо їх можливих дій в умовах поширення COVID-19.
Зокрема, Методичні рекомендації містять:
- інформацію про хворобу COVID-19;
- симптоми і шляхи інфікування;
- гігієну, профілактичні санітарні і протиепідемічні заходи;
- порядок здійснення заходів з недопущення порушень в роботі та/або тимчасового зупинення виробничих потужностей,
- додаткові заходи для підтримки цілісності харчових ланцюгів і забезпечення безперебійного постачання безпечних харчових продуктів кінцевим споживачам%
- зразок декларації, заповнення якої є обов’язковим для потрапляння на територію оператора потужності;
- орієнтовний перелік заходів із забезпечення біологічної безпеки та інше.
Методичні рекомендації не є нормативно-правовим актом і не мають обов’язковий характер. З документом можно ознайомитися за посиланням https://bit.ly/3c9oi4F.
Ці рекомендації покликані надати операторам більше інформації і інструкцій щодо їх можливих дій в умовах поширення COVID-19, спричиненого коронавірусом.
Методичні рекомендації також враховують положення:
постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»;
наказу Міністерства охорони здоров’я України від 13.03.2020 № 663 «Про оптимізацію заходів щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків COVID-19»;
наказу Міністерства охорони здоров’я України від 28.03.2020 № 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)».
Відділ безпечності харчових продуктів Снігурівське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області