A A A K K K
для людей із порушенням зору
СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Профілактика ботулізму

Дата: 25.08.2020 11:22
Кількість переглядів: 325

Ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Водночас, ботулізму у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання: в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м'ясних та грибних консервів, консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином, якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Люди хворіють в результаті отруєння токсинами, зазнають важкого ураження центральної і вегетативної нервової системи. Збудник поширений у природі - постійно перебуває в ґрунті, утворює надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів спори. Ботулотоксин – одна з найсильніших у природі отрут. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і осідає у різних відділах нервової системи. Результат – парези і паралічі гортані, глотки та дихальних м'язів. Людина задихається, може розвинутися зараження крові.

Дорослі, як правило, заражаються через шлунково-кишковий тракт. Від моменту проникнення збудника в організм до клінічних проявів хвороби може пройти від декількох годин до 2-5 діб. Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби. На початку хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загально токсичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при поразці дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

При найменшій підозрі на ботулізм необхідно звернутися до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби. Хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Піклуватись про своє здоров’я та здоров’я членів сім'ї повинен кожен громадянин. Пам'ятайте Ваше здоров’я та здоров’я членів сім'ї в ваших руках.

 

Снігурівське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано