A A A K K K
для людей із порушенням зору
СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Вимоги законодавства щодо провадження та застосування постійно діючих процедур заснованих на принципах системи управління безпечностю харчових продуктів (НАССП) операторами ринку на малих потужностях та на харчоблоках ЗОШ і ДНЗ

Дата: 17.09.2020 12:59
Кількість переглядів: 265

 

На сьогоднішній день застосування принципів НАССР є обов'язковою вимогою законодавства, затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 01.10.2012 № 590 «Вимоги щодо розробки, впровадження  та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»

Застосування програм-передумов системи НАССР передбачає розробку та впровадження  операторами ринку процедур для підтримання гігієни у всьому  харчовому ланцюгу, які необхідні для виробництва та постачання безпечних харчових продуктів для споживання людиною, а також правила споживання людиною.

Користь від впровадження НАССР

  • Оптимізація процесів виробництва на всіх етапах технологічних процесів;

  • Раннє виявлення невідповідностей і можливість виключення їх впливу в майбутньому;

  • Раціональне використання обладнання і матеріальних ресурсів;

  • Відповідність кінцевого продукту всім вимогам клієнта (споживача), в тому числі показниками якості та безпеки;

  • Виконання вимог законодавства України, які передбачають впровадження системи НАССР на всіх підприємствах харчової галузі;

  • Можливість виходу на Європейський і світовий ринки.

Оператори ринку повинні розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів

Харчоблоки ЗОШ та ДНЗ

Суб’єкт господарювання, який надає послуги з харчування в закладах освіти, охорони здоров’я  та соціального обслуговування,  має бути внесений у Державний реєстр потужностей операторів ринку (або, у разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл). Оператор ринку повинен мати можливість встановити інших операторів ринку, які постачають йому харчові продукти, тобто забезпечити простежуваність.

Виробник має максимально і самостійно розібратись у основних принципах роботи і зрозуміти, що він і тільки він несе відповідальність за санітарний стан виробництва та якість продуктів, які надає споживачам.

Членами груп НАССР можуть бути:  заступники директорів з навчально-виховної роботи, заступники завідувачів дошкільних навчальних закладів, заступники головних лікарів, шеф-кухарі та кухарі харчоблоків, медичні сестри з дієтичного харчування.

Важливо, щоб ця система дійсно працювала та була ефективною, а не була тільки на папері. Наявність на підприємстві діючої системи управління за безпечністю харчових продуктів НАССР — це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції.

Впровадження системи НАССР в дитячих садках, школах–є гарантом якості в громадському харчуванні. ХАССП в дитячих садках і освітніх установах –це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP.
       Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:
 * В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в ДНЗ для приготування їжі для дітей;
 * Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
 * Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:
 * Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;
 *Особиста гігієна персоналу;
 * Правильне прибирання відходів і сміття;
 * Відсутність комах;
 * Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
 * Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.
 Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
 Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання. Сюди входять:
 * Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання;
 * Вимоги, які пред'являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;
 * Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);
 * Перелік ККТ (критичних контрольних точок) на етапах виготовлення:
 Харчової продукції;
 Придбання харчової сировини;
 Контролю упаковки, в якій знадходять продукти;
 * Порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі;
* Алгоритм дії посадової особи при виявленні відхилень фактичних параметрів від встановлених.

 

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Снігурівського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано