A A A K K K
для людей із порушенням зору
СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Про заходи щодо недопущення захворювання птиці на грип

Дата: 23.12.2020 13:36
Кількість переглядів: 403

Під час проведення заходів з ліквідації грипу птиці в населених пунктах зони захисту (с. Сільвестрівка. с. Новоматвіївське, ТД «Золота підкова») та нагляду (с. Новоінгулка, с. Степанівка) проведено відбір стандартних зразків з метою лабораторного контролю за наявністю/відсутністю вірусу грипу птиці.

Фото без опису

За результатами дослідження трахіальних та клоачних змивів від птиці яка належить жителям села Новоматвіївське, виявлено РНК вірусу грипу птиці типу А1 субтипу H5 (звіт про результати дослідження від 11.12.2020 № 003819 п.м. / 20 Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби).

В інших населених пунктах с. Новоінгулка, с. Степанівка с. Сільвестрівка та ТД «Золота підкова» у відібраних зразках вірусу грипу птиці не виявлено.

З метою координації дій з локалізації і ліквідації спалаху грипу птиці 12.12.2020 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоодеській районній державній адміністрації, рішенням якої визначено с. Новоматвіївське неблагополучним пунктом та затверджено план з ліквідації захворювання, який включає в т.ч зонування, стемпінг-аут, дезінфекцію.

Визначено буферну зону (зону захисту) радіусом 3 км від епізоотичного осередку, до якої ввійшли населені пункти: с. Кандибине, с. Сельвестрівське, Новоодеського району та туристичний двір «Золота підкова”.

Визначено зоною нагляду територію радіусом 10 км від епізоотичного осередку до якої ввійшли населені пункти: с. Новоінгулка Новоодеського району с. Степанівка Баштанського району та с. Капустине Вітовського району.

В осередку захворювання (с.Новоматвіївське) вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника захворювання, відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці.

Проведено засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії  при Миколаївській обласній державній адміністрації від 17 грудня протокол засідання № 4  про вжиті заходи щодо ліквідації грипу птиці в селах кандибине та Новоматвіївське Новоодеського району.

Снігурівське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області доводе до відома населення про заходи біобезпеки, ізольованого утримання птиці (особисто водоплавної) в особистих підсобних господарствах, необхідно інформувати спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці, або невластиву їм поведінку.

Шановні громадяни! Не купуйте сире м’ясо птиці та яйця в місцях де неможливо провести ветеринарно-санітарну експертизу.

Джерело інфекції – хвора і перехворіла на грип дика перелітна та синантропна (ворони, шпаки, голуби, горобці та ін.) птиця. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом з питною водою, яйцями, пір’ям, боєнськими відходами та інвентарем. Інкубаційний період хвороби 2-7 днів, тривалість хвороби 2-25 днів, смертність до 90 % всього наявного поголів’я птиці.  

Хвороба проявляється хрипами, посинінням слизових оболонок, гребеня, сережок, набряком голови, діареєю, появляються манежні рухи.

Власникам птиці необхідно - не дозволяйте домашній птиці контактувати з дикою та синантропною птицею, закривши її в пташниках, хлівах і на подвір’ї.

 

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Снігурівського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано