A A A K K K
для людей із порушенням зору
СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Герої Крут – для нащадків взірець

Дата: 28.01.2021 14:47
Кількість переглядів: 354

Щороку 29 січня ми схиляємо голову перед пам’яттю про тих, хто в далекому 1918 році боронив незалежність України ціною власного життя.

Фото без опису

29 січня в 1918 році на залізничній станції Крути у Чернігівській області 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка серед інших вела наступ на Українську Народну Республіку. Бойовий наказ наша молодь виконала: затримавши наступ. Точна кількість загиблих студентів офіційно не зафіксована. За свідченнями учасників подій, було вбито більше 250 осіб з українського боку. Відомі імена тільки 27 студентів, яких взяли в полон і розстріляли. Їхні тіла пізніше були урочисто перепоховані на Аскольдовій могилі.

Фото без опису

Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю  окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії, як символ національної честі, героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

Це героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової ери національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. Подвиг студентів – крутян став символом мужності та беззастережної любові до власної Батьківщини.

 

Снігурівський історико-краєзнавчий музей


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано