Обережно! Грип птиці!
Снігурівське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує. Згідно результатів дослідження Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в зразках патологічного матеріалу від п’яти трупів птиці (4 курки та 1 індик), що належать гр. Надич К.І., вул. Курортна, 16, с. Лимани, Миколаївського (Вітовського) району виявлено РНК вірус птиці (звіт від 26.02.2021 № 000643 п.м. / 21).27.02.2021 о 10-00 проведено засідання ДНПК при Миколаївській РДА та затверджено План заходів. Територію с. Лимани, Миколаївського (Вітовського) району, Миколаївської області оголошено неблагополучною (епізоотичний осередок) по високопатогенному грипу птиці і встановлено карантин з 27.02.2021.
Встановили буферну зону (зону захисту) радіусом 3 км від епізоотичного осередку, до якої не увійшов жоден населений пункт.
Встановити зону спостереження (нагляду) територію радіусом 10 км від епізоотичного осередку, до якої ввійшли населені пункти: с. Галицинове, с. Лупереве, с. Прибузьке, Галицинівської сільської ради ТГ Миколаївської області; с. Парутіне, с. Каталине, с. Прибузьке Куцурубської сільскої ради ТГ Миколаївської області; с. Таврійське, с. Нова Зоря, Білозірської селищної громади Херсонської області.
На даному етапі вживаються заходи щодо ліквідації спалаху грипу птиці відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.10.2011 № 547, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 8 листопада 2011 року за № 1277/20015.
Грип птиці, який також називають чумою птиці, який представляє собою гостре вірусне захворювання, яке характеризується ураженням органів травної і дихальної систем та високою смертністю. Грип птиці охоплює велику частину поголів’я у неблагополучному господарстві та на великій території навколо.
Збудником грипу є РНК-місний вірус. Існує можливість переадаптації штамів вірусу грипу людини до птиці та інших видів тварин і навпаки.
За природного інфікування вірус грипу можна виділити від усієї домашньої та деяких видів дикої птиці, які є резервуаром збудника в природі.
Грип птиці швидко поширюється повітряно-крапельним шляхом і проникає до чутливого організму перш за все через слизові оболонки клоаки та кон’юнктиви. Існує також аліментарний шлях передачі збудника. Таким чином, джерелом інфекції є хвора птиця, а сам вірус може швидко поширюватися через забруднений корм, воду та підстилку. Найбільш небезпечним джерелом збудника вважають перехворілу птицю, яка зберігає вірусоносійство протягом не менше двох місяців.
Одним із факторів розповсюдження хвороби може бути перевезення хворої або підозрілої птиці, особливо іще до появи перших симптомів захворювання. Вірус також може поширюватися через товарну продукцію (яйця, тушки, пір’я), отриману від клінічно хворої або інфікованої птиці.
Певну роль у поширенні грипу здатні відігравати і дикі птахи, переносячи збудника на великі відстані.
Клінічні ознаки
Захворюваність птиці на грип у господарстві може охоплювати від 80 до 100 % поголів’я і мати різний перебіг.
Так, інкубаційний період триває від 20 годин до кількох діб, далі температура підвищується до 43–44°С, птиця стає пригніченою, яєчна продуктивність різко падає, спостерігаються порушення у роботі органів травлення та дихання, гребінь та сережки набувають синюшного забарвлення і вже протягом перших двох днів до 80–100% птиці гине.
Для встановлення діагнозу до лабораторії можна направляти шматочки органів і слизові оболонки носу та носові витікання від підозрілих у захворюванні птахів.
Специфічного лікування при захворюванні птиці на грип не розроблено.
Власникам птиці, з метою запобігання заносу вірусу хвороби, необхідно дотримуватись наступних заходів профілактики:
– купівлю птиці здійснювати в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
– інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці і надавати доступ для проведення клінічного огляду та необхідних профілактичних щеплень та обробок;
– утримувати різні види птиці окремо;
– виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, в тому числі синантропною (голуб, горобець, сорока, ворона тощо);
– не допускати сторонніх осіб в місця утримання птиці;
– проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території, послід та підстилку спалювати або обеззаражувати біотермічним методом;
– дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за птицею.
При невластивій поведінці птиці, перших ознаках захворювання чи загибелі птиці необхідно терміново сповістити Снігурівське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, тел..: 2-14-53.
Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Снігурівького міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.