A A A K K K
для людей із порушенням зору
СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

18 КВІТНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТОК ТА ВИЗНАЧНИХ МІСЦЬ

Дата: 19.04.2021 10:33
Кількість переглядів: 433

Цей День  встановлений у 1983 році  Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників та визначних місць, створеної при ЮНЕСКО. Головним  поштовхом до цього свята стала необхідність збереження світової культури.

В Україні цей день має назву «День пам’яток історії та культури» і встановлений він згідно Указу Президента від 23 серпня 1999 року, його також щорічно відзначають 18 квітня. Людина має пам'ять і невід’ємну її функцію забуття. Щоб вижити людині потрібно було пам’ятати про найголовніше. Так з’явилися пам’ятники. Спочатку наскельні малюнки,   потім – могильні камені (без письмових знаків, а пізніше – із ними).    Першими пам’ятниками в історії України можна вважати кургани і катакомби.

Це свято всіх, хто цінує культурну спадщину і пам’ятає історію своїх предків. 

Наша Снігурівка  - невелике містечко. Вона не славиться всесвітньо відомими пам’ятками культури. Але у нашого міста є своя історія, свої визначні місця.

АРХІТЕКТУРНІ СПОРУДИ

  1. Млин і будинок заможнього селянина Куриловича Р. (1912р.)
  2. Арка і будинок (міська рада, казначейство, Снігурівське кредитне товариство 1912р.)
  3. Верстовий стовб (кінець ХVІІІст.)
  4. Будинок поміщика Шполи  (Молебний будинок Єгови) початок ХІХст.
  5. Будинок поміщика Пасічника   ( колишній магазин «Товари із Європи») - ХІХст.

ХРАМИ  СНІГУРІВЩИНИ

Перша кам’яна церква в нашому місті була збудована у 1816 році. Будували її державні селяни з колишніх греків – уніатів. Але у 1838 році вона була перетворена в православну й освячена на честь Святого Миколая Чудотворця.  У Снігурівці існує два храми Святого Миколая Чудотворця.

Перший, що відтворений на його історичному місці у старому центрі поселення. А другий храм Святого Миколая Літнього розташований по вулиці Спартака. Спочатку тут був просто будинок, пристосований під церкву. А в 1990 -1991рр. на його місці  був збудований храм Святого Миколая.

Однією з найперших було зведено церкву, що у Василівці. Спочатку це був дерев’яний храм, побудований прихожанами у 1790 році. На кошти товариства прихожан у 1886 році  було розпочато будівництво кам’яної  церкви. Стара дерев’яна церква згоріла від удару блискавки. А нова однопристольна, з високою дзвіницею церква згодом освячена  на честь Святого Різдва Христового.            

У 1795 році, за вказівкою князя Г. Потьомкіна,  підполковник Чорноморського батальйону Вавилов побудував каплицю, яку з дозволу архієпископа  Амросія перетворили на церкву. У 1838 році прихожани спорудили  у селі  Вовилове  невелику церкву  - на честь Спаса Господнього.

Церква Покрови Пресвятої Богородиці – кам’яна зведена  у 1799 році у Гречанівці колежським асесором  Дубіцьким.           

Церква Святого Миколая Чудотворця – у Галаганівці  кам’яна однопристольна. Побудована у 1893 році вдовою сенатора Марією Катаказі.

Як свідчать археологічні розкопки, православні храми у нашому краї будувалися з найдавніших часів. В останні роки відкрито святилища давніх людей IV – ІІІ тисячоліть до н.е. біля с.Новософіївка.  За роки незалежності кількість релігійних громад зросла до 21-го.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано