A A A K K K
для людей із порушенням зору
СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Історичний екскурс до Дня вишиванки

Дата: 20.05.2021 21:19
Кількість переглядів: 425

У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е.

День вишиванки - свято, яке покликане зберегти споконвічні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії Чернівецького університету Леся Воронюк. Однокурсники дівчини часто приходили на пари у гарних вишитих сорочках,тож вона запропонувала вибрати один день та вбиратися у національний одяг разом. Спочатку ідею підтримала лише частина студентів, але вже 2008 – 2009 вона набула поширення не лише у Чернівцях, а й в інших містах.

Насправді День вищиванки не вимагає якихось особливих акцій чи заходів. Достатньо лише відповідно вбратися і ви вже стаєте частиною святкування. Але з ініціативи звичайних людей почали проводитися різноманітні ярмарки, концерти, конкурси, флешмоби тощо. Точних даних коли з'явилися вишиванки немає, але археологічні розкопки свідчать, що мистецтво вишивання відоме в Україні ще з часів енеоліту. Письменник Іван Франко став законодавцем моди та почав носити вишиванку зі звичайним піджаком. Науковці України вперше почали займатися вивченням національного одягу після того, як у 1876 році відома письменниця Олена Пчілка видала альбом вишиванок. І сьогодні в 21 столітті народна традиція не зникає, а набуває обертів, популярності, підсилюється сучасними формами одягу, новими візерунками.

Щиро вдячні майстрині Рибченко Галині Прокопівні за прекрасну виставку вишивок.

Шановні майстри народної вишивки: дякуємо вам за вашу творчість, за красу, яку ви даруєте людям, за щирість душі і серця. Хай Бог береже вас і ваші невтомні золоті руки. Для українців вишивка – це символ благополуччя і любові в сім’ї, а свято вишиванки символізує національну єдність нашого народу.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано