СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Директор КНП "Снігурівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Павло Соловйов про вакцинацію на Снігурівщині

Дата: 20.08.2021 15:27
Кількість переглядів: 603

Вакцинація, штам "дельта", антитіла, локдаун, МОЗ, коронавірус - ці слова увійшли до щоденного лексикону чи не кожного мешканця нашої громади. І це не дивно, адже COVID-19 зачепив майже кожну снігурівську родину. Хтось перехворів безсимптомно чи у легкій формі, комусь довелося боротися з хворобою у лікарні. На жаль, були і летальні випадки.

Фото без опису

Боротися з розповсюдженням коронавірусу можливо фактично двома методами - повним локдауном, що вже вкрай набридло кожному пересічному мешканцю, або вакцинацією населення. Все інше - носіння масок та дотримання соціальної дистанції - лише частково стримують поширення інфекції, але вони не допомагають повністю побороти епідемію.

Як розповів директор КНП "Снігурівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Павло Соловйов, щоб побороти поширення COVID-19 на Снігурівщині, у жителів громади має бути колективний імунітет, проте для цього має вакцинуватися щонайменше 70% населення. За приблизними підрахунками, це близько 7-8 тис. жителів нашої ОТГ (не враховуючи дітей, яких в Україні не вакцинують від COVID-19).

“Зараз найдієвішим спосіб боротьби з COVID-19 є вакцинація. Цим шляхом іде більшість країн світу. Якщо ми зараз не будемо вакцинувати населення нашої громади, є великий шанс потрапити до "помаранчевої", чи навіть “червоної" зони, а далі нас очікує повний локдаун. Це робиться лише з однією метою - не допустити високу смертність та перевантаженість закладів охорони здоров'я”, - говорить лікар.

Наразі в Снігурівській ОТГ вакцинація лише набирає обертів. Щеплення вакцинами AstraZeneca (CoviShield), CoronaVac, Moderna та Pfizer отримали вже 2167 мешканців.

Чи така страшна вакцинація, як нам доносять з екранів телевізорів та мережі Інтернет?

"Скажу відразу всім, якщо це заспокоїть когось, що жодного летального випадку після вакцинації не було. У декого була температура, біль в області ін'єкції чи невеликий набряк. Навіщо далеко ходити: я особисто вакцинувався. Як бачимо, живий та здоровий. Як керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги я одним із перших спробував на собі дію вакцини, тим самим подав приклад своєму колективу. Адже медики у зоні ризику", - відзначив Павло Іванович.

Як саме діє вакцина?

"Будь-які вакцини діють, імітуючи збудник інфекції — віруси, бактерії або інші мікроорганізми, які можуть спричинити захворювання. Вони "навчають" нашу імунну систему швидко та ефективно реагувати на збудник. Традиційно через щеплення вводять ослаблену форму збудника інфекції, що дозволяє нашій імунній системі сформувати пам’ять та швидко розпізнати й побороти інфекцію, перш ніж людина захворіє. Так працюють і деякі вакцини проти COVID-19. При розробці інших вакцин використовуються нові підходи: йдеться про так звані РНК- та ДНК-вакцини. Замість того, щоб вводити антигени (речовини, які змушують нашу імунну систему виробляти антитіла), РНК та ДНК-вакцини дають нашому організмові необхідний генетичний код, щоб наша імунна система сама виробляла антиген. Антитіла, які виробляються в організмі до SARS-CoV-2, з’являються не відразу, а протягом перших кількох тижнів після зараження, а їх наявність вказує на те, що людина була інфікована SARS-CoV-2 незалежно від перебігу захворювання (безсимптомної, легкої чи важкої форми). Наскільки людина з природним імунітетом буде захищена від повторного зараження, залежить від багатьох факторів та індивідуальних особливостей, які на сьогодні остаточно не встановлені. Перед вакцинацією не потрібно здавати ПЛР-тест на COVID-19, чи на антитіла до нього", - каже лікар.

Як отримати колективний імунітет проти COVID-19?

"Колективний імунітет є тоді, коли більшість людей вакциновані або перехворіли: саме в такому разі припиняється передача вірусу від людини до людини. Відсоток населення, який необхідно вакцинувати, щоб отримати колективний імунітет, залежить від конкретного вірусу", - каже спеціаліст.

Чи ефективна вакцина проти нових штамів вірусу?

"По-перше, всі віруси мутують, утворюючи нові штами для розповсюдження і виживання. Тому поява нових штамів не повинна дивувати. Вчені досліджують ефективність вже розроблених вакцин проти нових варіантів вірусу. Навіть, якщо ефективність може бути нижчою, наявні вакцини повинні працювати. З іншого боку, вакцина, яка забезпечує певний захист, все ж краще, ніж взагалі нічого. Деяких людей непокоїть, що вакцини від Covid-19 були виготовлені надто швидко. Дійсно, зазвичай на розробку і випробування вакцин йдуть роки, однак глобальна зацікавленість у пошуку рішення прискорили цей процес. Загальна вакцинація від Covid-19 вже показала свою ефективність в Ізраїлі, рівень захворюваності у людей старше 60-х років знизився. Тому щеплення зупинить поширення коронавірусу і створить колективний імунітет. Що швидше ми його отримаємо, то швидше зможемо повернутися до звичного життя", - відзначив Павло Соловйов.

Де і чим можуть вакцинуватися снігурівчани?

"На базі КНП «ЦПМСД» в поліклініці міської лікарні  на 3 поверсі проводиться добровільна безкоштовна вакцинація від COVID-19. Щепитись можна вакцинами CoronaVac (щоденно). Для щеплення вакциною Pfizer потрібна кількість бажаючих не менше 50 чоловік. Записатись можна в реєстратурі або у сімейного лікаря за телефоном 05162-31233 або 0675857177", - відзначив лікар.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано