A A A K K K
для людей із порушенням зору
СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

У 1986-1988 роках проходив строкову військову службу у лавах Збройних Сил Радянського Союзу. Після армії продовжив навчання в інституті, який закінчив у 1991 році. У 2002-2013 роках проходив службу на посаді стрільця стрілецької команди станції Сні

Дата: 12.02.2022 08:25
Кількість переглядів: 483

Марквас Ігор Йосипович, народився 17 жовтня 1967 року в селі Новомиколаївка Жовтневого (нині – Миколаївського) району Миколаївської області. Закінчив середню школу. У 1984 році вступив до Одеського політехнічного інституту.

Фото без опису

У 1986-1988 роках проходив строкову військову службу у лавах Збройних Сил Радянського Союзу.

Після армії продовжив навчання в інституті, який закінчив у 1991 році.

У 2002-2013 роках проходив службу на посаді стрільця стрілецької команди станції Снігурівка, з 2013 року – стрілець стрілецької команди станції Миколаїв (1 група) Херсонського загону відомчої Служби воєнізованої охорони Регіональної філії «Одеська залізниця» Публічного акціонерного товариства «Укрзалізниця».

У серпні 2014 року мобілізований до 79-ї окремої аеромобільної бригади Високомобільних десантних військ Збройних Сил України (військова частина А0224, місто Миколаїв).

З осені 2014 року брав участь в антитерористичній операції на сході України, зокрема у боях за Дебальцівський плацдарм – одному з найбільших зіткнень на Донбасі. З усіх боків у ньому взяли участь тисячі бійців, сотні одиниць техніки й важкої артилерії.

12 лютого 2015-го бійці батальйону зайшли в село Логвинове — розташоване на трасі Дебальцеве — Бахмут (Артемівськ) для проведення «зачистки» територій від залишків незаконних збройних формувань та виявили в лісосмузі танки противника. Внаслідок штурму в село по центру вдалося увійти лише 2 ротам 30-ї бригади, бійці якої взялися встановлювати контроль над Логвиновим, зазнаючи втрат. Контроль над Логвиновим встановити не вдалося — дії військовиків були скуті ударами ворожої артилерії, підрозділ десантників 79-ї бригади (мав синхронно увійти в село з флангу) потрапив під танковий обстріл, загін же 24-ї бригади взагалі не дістався Логвинового.

Того ж дня, старший лейтенант Марквас загинув під час танкового обстрілу в районі села Логвинове Артемівського (нині – Бахмутського) району Донецької області в ході проведення операції по розблокуванню траси Бахмут — Дебальцеве.

15 лютого 2015 року похований на кладовищі міста Снігурівка Миколаївської області.

Указом Президента України № 76/2016 від 1 березня 2016 року — орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Вічна пам’ять та слава Герою!

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано