A A A K K K
для людей із порушенням зору
СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Актуальні питання медицини Снігурівщини

Дата: 14.02.2022 14:35
Кількість переглядів: 675

Сфера охорони здоров’я, зокрема в частині надання медичної допомоги перебуває в стані трансформації, а медична реформа ставить серйозні виклики перед всіма  її учасниками, в тому числі  і Снігурівська громада не може бути осторонь.

Чи багато часу мала міська рада, та заклади медицини, щоб ефективно організувати якісне надання медичних? Вважаю ні.

З 01.01.2021 року засновником КНП «ЦПМСД» стала Снігурівська міська рада. Штатна кількість закладу становила 120,75 штатних одиниць. Згідно розпису, станом на 01.01.2022 року,  у Центрі – 120,75 штатних одиниць. З них –  20,25 посад лікарів, фактично працює 15чол., медсестер за штатом – 72.5, фактично – 55. Більшість вакансій – це незаповнені посади медичних сестер, фельдшерів у сільській місцевості. Не тому, що не проводиться робота по пошуку спеціалістів. А тому, що в селі вони не мають права на відпочинок  у вихідний,  позаробочий, нічний чи святковий час. І це треба враховувати місцевим жителям. Зайнятість кадрами складає 66,5% На початку цього року по КНП “ЦПМСД” укладено 23800 декларацій при нормативі 16200.

Слід зауважити, що лікарні і первинної і вторинної допомоги обслуговують не тільки мешканців м.Снігурівка, а й навколишніх сіл, в тому числі мешканців Горохівської та Широківської громад. Міським головою ініційовано зустріч із головами вищевказаних громад для реалізації спільних проектів у медичній галузі. Це не тільки надання фінансової підтримки на покриття комунальних платежів, а  залучення коштів на реалізацію соціально важливих проектів, які пов’язані з мотивацією залучення на роботу лікарів і медсестер, покращення матеріально-технічної бази медзакладів. Досягнуто розуміння з боку Широківського сільського голови. Горохівський сільський голова  на зустріч навіть не з’явилась. Ми всі розуміємо, що якість надання послуг в значній мірі залежить від кадрового забезпечення. І в галузі медицини це -  гостра проблема в масштабах всієї країни, а не тільки нашої громади.

Спільно з директорами  працюємо над кадровою політикою.  Маємо підтримку депутатського корпусу. Так з 2021 року започатковано виплату щомісячної допомоги в розмірі 1500 грн для  2 лікарів, які не забезпечені житлом. Одноразову матеріальну допомогу  в розмірі 30 000 грн надано двом медикам. Двом лікарям надано службове житло. На ці цілі залучено кошти лише з бюджету міської ради. До того ж ми в минулому році запропонували дітям, які закінчують школу, навчання за кошти міського бюджету в медичних коледжах, при умові повернення працювати в ФАП у рідне село. Готові розглянути і придбання житла для них. На жаль, випускники 2021 року не виявили такого бажання. Користуючись нагодою хочу сказати, що дана програма діє і в цьому році.

Це неповний перелік так званої “бездіяльності” (коментар на публікацію дописувача в соціальній мережі пані Наталії) щодо покращення надання послуг.

З початку запровадження медичної реформи в колишньому Снігурівському районі, одному з небагатьох, збережено мережу сільських медичних закладів.

Тому депутатський корпус і міська рада  перед собою поставили мету: зберегти медичні заклади, осучаснити їхню матеріально-технічну базу та вивести якість медичних послуг на значно вищий рівень.

Черга до лікаря – це погано. Але ми сподіваємося на порозуміння пацієнтів. Коронавірус - інфекційна хвороба, при якій не можна спланувати пікові точки. Як наслідок,  маємо в часи пік черги до лікарів та маніпуляційних кабінетів.

Але ми, як і увесь світ дякуємо  медикам за їх нелегку працю. І ми дякуємо всьому персоналу наших лікарень. Ми дякуємо більшості мешканців нашої громади за терпіння і розуміння проблем. Нам не соромно вибачатися за незручності. Ми сприймаємо конструктивну критику.

Але “жалоба на бездействие!” – це швидше гаслові претензії, які не об’єднують. Сильна громада – це громада однодумців, партнерів, прогресивних пропозицій.

До речі, заробітна плата медикам виплачена в повному обсязі з урахуванням змін законодавства і перебуває під пильним контролем  НСЗУ, депутатів, міського голови та керівників медичних закладів.

 

 

Заступник міського голови з питань

діяльності виконавчих органів                                                

Світлана ГОЛДУН

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано