A A A K K K
для людей із порушенням зору
СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Територіальна оборона в Україні: що варто знати

Дата: 17.02.2022 12:05
Кількість переглядів: 1090

Фото без описуТериторіальна оборона (ТрО) — система загальнодержавних, воєнних і спеціальних заходів, що здійснюються у мирний час та в особливий період з метою протидії військовим загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

З 1 січня 2022 року набув чинності Закон України «Про основи національного спротиву», за яким організовувати та виконувати завдання територіальної оборони мають спеціальні Сили територіальної оборони ЗСУ. 

Відповідно до законів про основи нацспротиву та збільшення чисельності ЗС України на 11 000 військових (з них 10 000 для постійного складу Сил ТрО і 1000 для Сил спецоперацій для створення Руху опору), з 1 січня 2022 року війська територіальної оборони були виведені в окремий рід сил Збройних Сил України.

Наявні 25 кадрованих бригад тероборони (100-124 ОБрТрО) наприкінці 2021 року отримали нові збільшені штати кадру та на початку 2022-го були передані у підпорядкування Командуванню Сил територіальної оборони. Відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву» військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України утворюються:

бригади - у кожній зоні територіальної оборони та додатково в кожному місті, чисельність населення якого перевищує 900 тис. мешканців;

батальйони - у кожному районі територіальної оборони та додатково в кожному адміністративному центрі області;

додаткові військові частини (підрозділи) - у зонах територіальної оборони, чисельність населення яких перевищує 2400000 мешканців.

Тобто, в Баштанському районі наразі вже практично сформований батальйон тероборони з пунктом дислокації у місті Баштанка і охоплюватиме усі громади району.

Як вступити до Сил тероборони?

Щоб увійти до складу територіальної оборони, варто звертатися до центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати), до яких людина приписана. 

Для вступу до лав тероборони потрібно підготувати такі документи:

  • заява про бажання добровільно вступити на службу у територіальному резерві;
  • висновок військово-лікарської комісії;
  • копії всіх сторінок паспорта громадянина України;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • копії свідоцтв про укладення шлюбу та народження дітей (за наявності);
  • характеристика з місця роботинавчання;
  • копії документів про освіту;
  • кольорова фотокартка розміром 9х12.

Перед укладанням контракту на службу у резерві тероборони кандидати мають пройти медичне обстеження. Особи віком від 40 років повинні пройти військово-лікарську комісію, адже участь у резерві передбачає інтенсивну підготовку. Після медичної комісії людині мають надати висновок, чи можна її брати у війська тероборони.

Чи повинні учасники тероборони проходити військові навчання?

Бійці територіальної оборони можуть проходити добровільну підготовку у вихідні дні – періодичність залежить від конкретного підрозділу.

Крім того, щорічно можуть викликати на більш тривалі військові збори на полігон, де бійці проходитимуть заняття з вогневої, військово-медичної, тактичної, інженерної підготовки тощо.

До слова, Сили територіальної оборони будуть мати індивідуальну штатну зброю, як звичайні військовослужбовці. Вона зберігатиметься у спеціально обладнаних приміщеннях на території пунктів постійної дислокації. Добровольчі формування при виконанні завдань територіальної оборони мають право застосовувати особисту мисливську зброю.

Які соціальні гарантії є під час служби у теробороні?

На військових та членів добровольчих формувань територіальних громад поширюються гарантії соціального та правового захисту, передбачені законом «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»:

  • всі військові гарантовано отримуватимуть грошове забезпечення відповідно до штатного розкладу;
  • забезпечуватимуться безкоштовною медичною допомогою у військово-медичних закладах охорони здоров'я;
  • усім військовим зберігатиметься місце роботи, посада та середня зарплата на час зборів та в особливий період.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано