СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

ОБЕРЕЖНО - СКАЗ!

Дата: 08.04.2023 12:08
Кількість переглядів: 367

Фото без описуБаштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує, що станом на 30.03.2023 року зареєстровано випадок сказу собаки в селі Явкине Баштанського району Миколаївської області.

28.03.2023р. безпритульна собака нанесла укушені рани  3 мешканцям с. Явкине ( в тому числі 2 неповнолітніх дітей). Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу випробувальною лабораторією Миколаївської державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби від 29.03.2023 р. № 000424 п.м./23, виявлено вірус сказу в патматеріалі від безпритульної собаки. Потерпілі звернулись до медичної установи  для отримання медичної допомоги та проходять лікування.

30.03.2023 засіданням ДНПК при Баштанській районній військовій адміністрації оголошено неблагополучними по сказу с. Явкине та запроваджені карантинні обмеження. Протоколом ДНПК при Баштанській районній військовій адміністрації № 3 від 30.03.2023 затверджено плани заходів по локалізації та ліквідації сказу тварин.   В с. Явкине проводяться заходи згідно Інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин».

Сказ – особливо небезпечне   вірусне захворювання, що передається людині під час укусу або контакту із слиною хворої тварини. Однією з основних ознак розвитку захворювання є водобоязнь, утруднення під час ковтання рідини, поява судом при спробі пити воду. Тому сказ називають ще й гідрофобією. З моменту появи ознак і симптомів хвороби сказ стає смертельним.

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває від 7 днів до 3 місяців, але може  збільшуватися до 1-го чи 3-х років, залежно від низки факторів:

- місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);

- кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;

- віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Перші ознаки хвороби виникають пізно, коли в мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), які роблять лікування проблематичним. Для полегшення виснажливого стану хворого проводиться симптоматичне лікування.

Перші ознаки хвороби проявляються підвищенням температури до 37,2-37,3 °C, пригніченим станом, поганим сном, безсонням і занепокоєнням хворого. Після чого спостерігається підвищена чутливість: різка реакція на світло, шум, проявляється агресія, з’являються галюцинації, відчуття страху (світлобоязнь, водобоязнь).  У результаті важких паралітичних розладів дихання настає смерть.

Якщо Вас укусила тварина або її слина потрапила на Вашу шкіру чи слизові оболонки, головне – швидко промити рану (подряпину) водою з милом, обробити краї рани спиртовим розчином йоду, накласти стерильну пов’язку, ушкоджений одяг перед ремонтом обробити гарячою праскою  і в цей же день слід звернутися за медичною допомогою до найближчого медичного закладу. Єдиним захистом від хвороби є щеплення. Необхідною умовою є з’ясування ім’я та адреси господаря тварини, дані на тварину. Це необхідно для того, щоб ветеринар міг спостерігати за станом тварини протягом 10 діб від моменту укусу.

З метою запобігання захворюванню на сказ серед населення необхідно дотримуватися головних правил:

- Уникати контактів з безпритульними і дикими тваринами. Звертати особливу увагу дітей на небезпеку таких контактів.

- За найменшої підозри на захворювання серед тварин – повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби.

- Негайно звернутися до лікаря після контакту (укусу або ослинення) з підозрілою твариною, оскільки при проявах клінічних ознак врятувати хворого, як правило, не вдається.

- Тільки вчасно і кваліфіковано проведена первинна хірургічна обробка ран та вакцинація проти сказу можуть вберегти потерпілих людей від смертельних наслідків.

- Своєчасно здійснювати щеплення домашнім тваринам. На даний момент проводяться планові щеплення тварин проти сказу Снігурівською районною державною лікарнею ветеринарної медицини. Щепити свого улюбленця можна за адресою м.Снігурівка, вул. Жовтнева, буд. 23.

 

Баштанське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано