СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

До уваги мешканців громади та сільгосптоваровиробників!

Дата: 08.09.2023 16:48
Кількість переглядів: 86

Фото без описуПовідомляємо про недопустимість випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків.

Останніми роками спалювання стерні, сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо.

Як відзначають експерти, в диму міститься безліч токсичних сполук, так як листя вбирають з атмосфери всі викиди. А при спалюванні листя виділяється одне з найбільш токсичних синтетичних сполук - діоксин. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. Разом з димом у повітря потрапляють пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року.

У вогнищах також горять тверді побутові відходи, полімерні матеріали, які є найсильнішими алергенами. При горінні гуми утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, які викликають респіраторні захворювання. У димі опалого листя високий вміст сполук свинцю, ртуті,  окису вуглецю, сірчистого ангідриду, оксиду азоту, бензапірену та інших важких металів.

В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, який здатний викликати у людини ракові захворювання. Подразнювальний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не в змозі протистояти збудникам захворювань.

Вдихання чадного газу може призвести до головного болю, втрати свідомості, загострення респіраторних захворювань. Найбільш вразливими до дії диму є діти, люди похилого віку і ті, хто страждає захворюваннями серця або легенів.

Зважаючи на вище сказане, наголошуємо!

За самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність.

Так, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу:

- на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- на посадових осіб - від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, згідно зі ст. 245 Кримінального Кодексу України «Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу» порушник може нести і кримінальну відповідальність.

 Не забувайте про правила пожежної безпеки. Попередити вогонь простіше, аніж приборкати велику територію, охоплену червоною стихією. Вогонь і все, що з ним пов’язане, при невмілому, недбалому поводженні з ним може завдати великого лиха, призвести до загибелі людей, значних матеріальних збитків, взагалі до катастрофи. Тому, головне, дотримуватись правил безпеки. Давайте пам’ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано