СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Інформаційне повідомлення про початок проведення громадського обговорення щодо перейменування об’єктів топонімії на території Снігурівської міської територіальної громади (далі – громадське обговорення).

Дата: 23.11.2023 08:07
Кількість переглядів: 91

1. Організатор громадського обговорення: Снігурівська міська рада.

2. Мета проведення громадського обговорення: забезпечення гласності, відкритості та прозорості діяльності Снігурівської міської ради, вивчення думки громадськості щодо перейменування вулиць та провулків у населених пунктах Снігурівської міської територіальної громади.

Сьогодні Україна захищає від російського вторгнення право на власну ідентичність. У цій війні особливого значення набуває подолання наслідків російської імперської та радянської тоталітарної політики в Україні, у тому числі – очищення публічного простору від символів імперськості та комуністичного тоталітарного режиму.

Важливою складовою утвердження політичної та символічної влади російської імперії над підкореними територіями було насадження єдиного культурного простору, зокрема шляхом найменування населених пунктів, вулиць, площ, провулків тощо. Зазначені дії були покликані поширювати російські пропагандистські наративи та демонструвати вищість російської культури, водночас підкреслюючи другорядність української.

З цією метою, відповідно до Законів України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії", “Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україні”, “Про географічні назви”, “Про забезпечення функціонування української мови як державної” та розпорядження начальника Снігурівської міської військової адміністрації Баштанського району Миколаївської області від 20.11.2023 № 626-р/в «Про створення комісії з питань найменування (перейменування) об’єктів топонімії на території Снігурівської міської територіальної громади, затвердження переліку об’єктів топонімії, які пропонується перейменувати, та проведення відповідного громадського обговорення» у Снігурівській міській територіальній громаді почала працювати комісія з перейменування назв вулиць, провулків та інших об’єктів топонімії на території населених пунктів Снігурівської міської територіальної громади.

Перелік об’єктів топонімії на території Снігурівської міської територіальної громади, які пропонується перейменувати, визначено в додатку 1 до розпорядження начальника Снігурівської міської військової адміністрації Баштанського району Миколаївської області від 20.11.2023 № 626-р/в «Про створення комісії з питань найменування (перейменування) об’єктів топонімії на території Снігурівської міської територіальної громади, затвердження переліку об’єктів топонімії, які пропонується перейменувати, та проведення відповідного громадського обговорення».

Для врахування суспільної думки була розроблена відповідна гугл-форма, яка розміщена на сайті Снігурівської міської ради у розділі: «Перейменування назв топонімів» за посиланням: http://surl.li/nkaou .

3. Суб’єкти, які внесли пропозицію щодо перейменування вулиць та провулків у населених пунктах Снігурівської міської територіальної громади: Снігурівська міська рада.

4. Період та форма проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць та провулків у населених пунктах Снігурівської міської територіальної громади (відповідно до п.12 «Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996, та Положення про громадські слухання (громадське обговорення), що проводяться Снігурівською міською радою, затвердженого рішенням VIII позачергової сесії Снігурівської міської ради 8 скликання від 21 травня 2021 року № 4):

- з 22 листопада до 6 грудня 2023 року включно - збір пропозицій для загального переліку назв, який буде використано у другому етапі для присвоєння нових назв вулиць і провулків;

- з 8 грудня по 22 грудня 2023 року -  голосування за присвоєння нових назв вулиць і провулків із врахуванням поданих пропозицій у першому етапі.

Онлайн голосування (гугл-форма за посиланням:  https://forms.gle/BqbQj41c4GAkLpidA );

У письмовій формі на електронну адресу:  rada-sng@ukr.net  (із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає).

5. Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення можуть також подаватися у письмовій формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, найменування та місцезнаходження для юридичних осіб, у строк до 06.12.2023 року включно.

Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються організатором громадського обговорення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано