СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Розірвання шлюбу в порядку позовного провадження

Дата: 25.12.2023 08:16
Кількість переглядів: 65

Фото без описуВипадки коли розглядаються справи у спрощеному порядку

У порядку позовного провадження судами загальної юрисдикції (за зареєстрованим місцем проживання/перебування позивача або за домовленістю за місцем проживання/перебування позивача/відповідача) розглядаються справи про розірвання шлюбу у випадках, коли один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу або ухиляється від подання спільної заяви подружжя до органу реєстрації актів цивільного стану чи суду.

Куди звертатися: до  районного суду  з позовною заявою про розірвання шлюбу, поданою одним з подружжя у встановленому порядку.

До позову додаються :

  • копія паспорту , коду позивача ,
  • оригінал свідоцтва про шлюб,
  • копія свідоцтва про народження дитини ( якщо є діти),
  • довідка про склад сім’ї та зареєстрованих.

Судовий збір: за подання позовної заяви про розірвання шлюбу особа повинна сплатити судовий збір у розмірі 1073, 60 грн., крім випадків, коли особа звільнена від сплати судового збору.

Випадки коли суд може зупинити провадження по справі: під час розгляду справи, суд з'ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, бере до уваги наявність малолітньої дитини, дитини з інвалідністю та інші обставини життя подружжя. Суд може зупинити розгляд справи і призначити подружжю строк для примирення, який не може перевищувати шести місяців.

Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлено

Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений будь-ким з подружжя у випадках:

  • при вагітності дружини;
  • протягом одного року після народження дитини.

Винятки:

1) позов може бути подано у разі, коли один з подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки злочину, щодо другого з подружжя або дитини (право на розірвання шлюбу за таких обставин не пов'язується з винесенням судом обвинувального вироку);

2) позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини може бути подано, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою у встановленому порядку шляхом подання заяви про визнання батьківства;

3) чоловік або дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про батька дитини виключено із актового запису про народження дитини.

Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Якщо у вас виникли запитання, звертайтесь до сектору «Снігурівське бюро правової допомоги» за адресою: вул. Жовтнева, 116, м. Снігурівка, Баштанський район, Миколаївська область, 57300, за тел., 0987681353 або контактного центру системи безоплатної правової допомоги за номером: 0800213103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано