A A A K K K
для людей із порушенням зору
СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Держекоінспекція закликає громадян повідомляти про порушення природоохоронного законодавства!

Дата: 04.04.2024 14:36
Кількість переглядів: 59

Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) з початку військової агресії рф постійно проводить роботу щодо фіксації та обрахунку шкоди, завданої довкіллю Миколаївщини. Інформація про нараховані збитки направляється до Оперативного штабу при Державній екологічній інспекції України для фіксації, упорядкування інформації та формування єдиного реєстру збитків.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 №326 «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації» встановлено, що Держекоінспекція є відповідальною, зокрема, за визначення шкоди та збитків завданих:

  • земельним ресурсам, - шкода від забруднення ґрунтів та засміченням земельних ресурсів сторонніми предметами, матеріалами, відходами та/або іншими речовинами;
  • водним ресурсам, - включає забруднення, засмічення, вичерпання та інші дії щодо водних ресурсів, які можуть погіршити умови водопостачання, завдати шкоди здоров’ю людей, спричинити зменшення рибних запасів та інших об’єктів водного промислу, погіршення умов існування диких тварин, зниження родючості ґрунтів та інші несприятливі явища;
  • атмосферному повітрю, - напрям, що включає шкоду, завдану викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря (наприклад, будь-яка пожежа завжди супроводжується викидами забруднюючих речовин).
  • природно-заповідному фонду.

Нам потрібно зафіксувати факт нанесення шкоди довкіллю: виїхати на місце, провести обстеження, відібрати проби ґрунтів, води для лабораторного дослідження. Потім за результатами обстеження проводиться розрахунок збитків. Але для початку нам потрібно отримувати інформацію. Це може бути інформація від ДСНС або звернення, направлене через такий ресурс як «ЕкоЗагроза». ЕкоЗагроза – це спеціальний ресурс, створений Міністерством довкілля, щоб кожен громадянин міг надати дані щодо шкоди, завданої довкіллю. Є сайт ЕкоЗагроза і є мобільний додаток ЕкоЗагроза. Це може бути інформація про шкоду:

- завдану внаслідок збройної агресії,

- наслідок надзвичайної ситуації;

- наслідок будь-якої події, в результаті якої нанесено шкоду навколишньому середовищу.

Наприклад, якщо це військова агресія: наслідком прильоту найчастіше є руйнування, пошкодження будівель та споруд, тобто це засмічення земельних ресурсів відходами від руйнування, це загорання та пожежі, тобто шкода атмосферному повітрю, це може бути розлив нафтопродуктів чи отруйних речовин у ґрунт або водойму, викид отруйних речовин (хлор, аміак, сірководень, синильна кислота, азотна кислота) у повітря.

Інші події: якщо ви побачили скид стічних вод чи невідомих речовин у водний об’єкт або на поверхню ґрунту, забруднення ґрунтів невідомими речовинами на якійсь території, засмічення, самовільне видобування корисних копалин.

 

 

Щоб повідомити про заподіяну шкоду потрібно пройти електронну ідентифікацію (або через «Дію», або через ЕЦП, або через свій банк), зазначити прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, адресу електронної пошти для того, щоб звернення відповідало вимогам ЗУ «Про звернення громадян». Після цього надається статус заявника, а надання інформації є видом електронного звернення.

 

У застосунку на інтерактивній мапі України можна подивитися:

- дані моніторингових систем щодо якості повітря, води у водних обєктах та рівня радіаційного фону по всій Україні;

- актуальні факти екологічних загроз, спричинених російськими окупантами.

Заявник - будь-яка фізична особа, яка після проходження електронної ідентифікації та автентифікації  має право:

- безоплатно та цілодобово користуватися ЕкоЗагрозою;

- подавати електронні звернення із прив’язкою до географічних координат, фотофіксацією місць заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу внаслідок надзвичайних ситуацій, подій, збройної агресії Російської Федерації;

- проводити моніторинг стану розгляду електронного звернення, перегляд повідомлення про статус/результати розгляду електронного звернення відповідальною особою та результати огляду (обстеження);

- звертатися до відповідальної особи ЕкоЗагрози та власника (держателя) з пропозиціями та зауваженнями щодо функціонування ЕкоЗагрози.

 

Електронне звернення - це звернення, надіслане в електронній формі заявником засобами ЕкоЗагрози, щодо зафіксованого факту заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу внаслідок надзвичайних ситуацій, подій, збройної агресії Російської Федерації.

 

Якщо громадянин став свідком екологічних злочинів:

 

  1. На порталі або в мобільному додатку «ЕкоЗагроза» потрібно перейти до розділу «Повідомити».

2. Додати інформацію про екологічний злочин (прикріпити фото та відео).

3. У вспливаючому віконці обрати категорію впливу на довкілля.

4. Описати, що саме сталося.

5. Відправити дані.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Після проходження модерації інформація з'явиться на мапі «ЕкоЗагрози».

Спеціаліст, який опрацьовує надіслані повідомлення, надає екозлочину кваліфікацію і розділяє між органами виконавчої влади для оперативного усунення наслідків. Інформація про злочини буде використовуватися як докази для притягнення рф до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та спеціальному трибуналі після його створення.

Після обробки інформації в системі формуються відповідні розділи дашбордів для інформування населення про стан довкілля, офіційні застереження та вказівки від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та показники ліквідації наслідків загроз в режимі реального часу.

Система також передбачає визначення відповідального органу виконавчої влади за усунення наслідків екологічних загроз та відслідковування даного процесу у режимі реального часу (додавання фото відновленої території або ліквідованої загрози).

У разі виникнення питань щодо функціонування сервісу «ЕкоЗагроза» звертайтеся до Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області):

- (0512) 53-58-42;

- 099 089 11 29;

- е-mail: sw@dei.gov.ua.

 

Інспекція закликає громадян повідомляти про порушення природоохоронного законодавства!

 

ЕкоЗагроза – унікальна можливість долучитися до боротьби з окупантами та стати на захист нашого довкілля

Що таке ЕкоЗагроза?

Це офіційний вебресурс і мобільний додаток, розроблені Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

Організаційно та функціонально складається з веб-сайту та мобільного додатка ЕкоЗагрози, електронних кабінетів, бази даних, геоінформаційного порталу, аналітичної платформи та забезпечує подання електронних звернень щодо виявлених фактів заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу внаслідок надзвичайних ситуацій, подій, збройної агресії російської федерації.

Як повідомити про екологічну загрозу?

Увійти на вебресурс за посиланням ecozagroza.gov.ua Для зручності можна завантажити застосунок.

У правому кутку верхньої горизонтальної навігаційної панелі знайти кнопку «Особистий кабінет» та підтвердити особу (пройти верифікацію)

- через гугл-аккаунт (цього достатньо, щоб подавати заявку про події; переглядати стан у вашому регіоні на дашборді у віджеті; переглядати стрічку подій; переглядати мапу з шарами даних),

- через GOV ID (додатково зможете залишати коментарі під новинами та подіями, а також залишати реакції у стрічці подій).

В налаштуваннях «Особистого кабінету» внести свої персональні данні. Заявник проходить обов’язкову процедуру електронної ідентифікації та автентифікації згідно Закону України «Про звернення громадян». Анонімні звернення не розглядаються!

Повернутися до рубрики «Повідомити» на верхній горизонтальній навігаційній панелі.

Заповнити заявку. У ній вказати категорію екологічного впливу (повітря, ліс, вода, земля, надра, ПЗФ), його місцезнаходження (додати локацію та фото), детально описати ситуацію, яка склалася.

Відправити дані

Чекати відповіді за результатами розгляду звернення.

Не будьте байдужими

Долучайтесь до «екологічного батальйону» України!

 

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Міністерство цифрової трансформації України

Державна екологічна інспекція України

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано