Ранні овочі та профілактика отруєння нітратами
В торгівельній мережі активно розпочали продавати ранні овочі та зелень. Правда, є ще один нюанс - не весь товар, який випереджає сезон на кілька тижнів, є екологічно чистим.
Нітрати є у кожному овочі та фрукті. Навіть вирощені без додавання хімічних і органічних добрив вони містять нітрати.
Нітрати - це природні продукти обміну всіх рослин (так само, як сульфати, хлориди, карбонати та ін.). Нітрати життєво необхідні рослинам — без них неможливий їхній нормальний ріст і розвиток. Однак неконтрольоване використання азотних добрив (в Україні близько 20 млн. т. на рік) призвело до накопичення необмеженого рівня їх у продуктах рослинного походження. Згідно із даними МОЗ України, вміст нітратів в близько 10% рослинної продукції постійно перевищує гранично допустимі рівні, тому вміст нітратів в овочевій продукції нормується. Основна частка нітратів (до 70%) вживається з овочами, близько 20% - з питною водою.
Усі рослинні продукти, залежно від здатності накопичувати нітрати, поділяються на три групи: низько-, середньо- та високо нітратні:
- до високонітратних рослин (700–2000 мг/кг) відносяться коренеплоди (морква, столові буряки, редька, редис), а також городня зелень: салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь;
- до середньо нітратних (від 180 до 700 мг/кг) - картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки;
- до низьконітратних (до 180 мг/кг) - фрукти і ягоди.
Кожна партія овочевої продукції (до її продажу як в супермаркеті, магазинчику чи ятці), має мати відповідний експертний висновок чи якісне посвідчення щодо вмісту нітратів, залишкової кількості пестицидів у продукції. Найбільшу небезпеку несуть ранні овочі, які продаються на стихійних ринках. Адже в торгівельній мережі вони мають проходити лабораторний контроль на вміст нітратів, а на стихійних ринках ніхто їх не контролює. Кожен споживач має право вимагати у продавця документи, які засвідчують їх якість та безпеку здоров’ю людини, без нього парникові овочі краще не купувати. Допустима норма нітратів, зокрема в огірках не більше 400 мг/кг, у помідорах до 300 мг/кг і т.д. Технологічна обробка рослинної продукції сприяє зменшенню в ній нітратів. Промивання та механічне очищення овочів знижує вміст нітратів на 3 - 10%, вимочування - на 20-30%, варіння - на 20-80%,смаження - лише на 10%, квашення, консервування та маринування - на 50-70%.
Вживання ранніх овочів та фруктів невідомого походження необхідно максимально обмежити. Якщо ж без них не обійтися, то їх потрібно споживати разом із іншими продуктами, скажімо з м’ясом. У жодному разі не натщесерце. Продукти з великим вмістом нітратів викликають подразнення слизової оболонки шлунка. Це може призвести до гастритів, ентероколітів чи отруєнь. Якщо ви відчули біль «під ложечкою», вас нудить чи є проноси та слабкість, відразу звертайтеся до лікаря.
Підводимо підсумок: безпечна продукція – це та продукція, яка пройшла ветеринарно-санітарну експертизу, має експертний висновок і реалізується в місцях санкціонованої торгівлі. Державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках здійснюють дослідження овочів і фруктів на вміст нітратів та в разі виявлення невідповідностей така продукція в реалізацію не допускається.
Саме тому, для профілактики отруєння пестицидами, рекомендуємо:
- купуючи овочі та фрукти, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість;
- не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках;
- купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;
- під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.
- з обережністю застосовуйте в сільському господарстві та приватному секторі добрива.
Будьте обережними, наше здоров’я залежить від нас самих.
Баштанське районне управління ГУ ДПСС в Миколаївській області