Як та навіщо проводити дезінфекцію
Ми співіснуємо з безліччю мікроорганізмів, вони всюди: у повітрі, воді, грунті та в самому людському організмі. Незважаючи на свій мікроскопічний розмір, вони відіграють значну роль в нашому житті. Ці примітивні створіння здатні здійснювати хімічні перетворення, розкладати органічні рештки та очищувати екосистему.
Окрім того, важко переоцінити їх роль і в процесі травлення, під час якого синтезуються навіть деякі вітаміни.
Проте, мікроорганізми можуть не тільки приносити користь, а й завдавати шкоди. Хвороботворні представники відіграють значну роль в інфекційному процесі і здатні уражати велику кількість людей одночасно, викликаючи епідемії та пандемії.
Співіснуючи з найменшими представниками тваринного світу, людство дійшло висновку, що знищувати їх повністю не варто та й неможливо, а от боротися з патогенними - необхідно.
Одним із способів такої боротьби є дезінфекція, тобто знищення в середовищі життєдіяльності людини збудників інфекційних хвороб, наприклад, за допомогою дезінфекційних засобів. Для попередження виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань проводять профілактичні дезінфекційні заходи у житлових, виробничих, навчальних,
санітарно - побутових та інших приміщеннях, будинках і спорудах, територіях населених пунктів, у місцях масового відпочинку населення та рекреаційних зонах, в інших можливих місцях розмноження збудників інфекційних хвороб. Профілактичні дезінфекційні заходи проводяться не рідше двох разів на рік – навесні та восени (ст. 33 Закону України від 06.04.2000 № 1645 – ІІІ «Про захист населення від інфекційних хвороб»).
Дезінфекційні засоби – це спеціальні препарати, призначені для знищення різних збудників інфекційних хвороб, які пройшли державну реєстрацію в Україні та мають відповідне свідоцтво.
Слід зазначити, що такі засоби як «Білизна», «Доместос» та їм подібні є миючими, а не дезінфікуючими і призначені для використання в домашніх умовах. В організованих колективах та місцях масового перебування людей, де є загроза у одночасному їх інфікуванні, необхідне застосування більш дієвих деззасобів.
Придбати дезінфекційні засоби можна тільки в аптеках або спеціалізованих підприємствах, а застосовувати необхідно лише згідно затвердженої інструкції, яку підприємство зобов’язане надати покупцеві.
Для проведення дезінфекції використовують наступні способи знезараження об’єктів: механічний, фізичний, хімічний, біологічний та комбінований.
Механічний спосіб є найпростішим і водночас менш ефективним. Він забезпечує лише видалення мікроорганізмів з предметів, що підлягають знезараженню і передбачає обмивання, миття і чищення, витрушування, підмітання, вологе прибирання, обробку пилососом, вентиляцію та інші звичайні прийоми прибирання приміщень і дотримання правил особистої гігієни.
Фізичний спосіб зводиться до застосування різних видів високої температури (кип’ятіння, спалювання, стерилізація), УФ опромінення, обробка ультразвуком тощо. Фізичний спосіб забезпечує загибель патогенних мікроорганізмів.
Біологічний спосіб базується на застосуванні природних ворогів та паразитів членистоногих та гризунів, інгібіторів розвитку, речовин з генетичним типом впливу.
Хімічний спосіб дезінфекції - застосовують хімічні речовини тобто дезінфекційні засоби.
Перш ніж вдатися до хімічної дезінфекції, необхідно ознайомитись з інструкцією, звернути особливу увагу на показання до застосування засобу, спосіб його використання та заходи безпеки. Важливим моментом є дотримання регламенту та режимів дезінфекції при різних інфекційних захворюваннях.
Кожен з зазначених вище способів дезінфекції може самостійно використовуватись на практиці, однак часто застосовують комбіновані способи дезінфекції, тим самим домагаючись посилення ефекту.
Тільки за умови суворого дотримання правил приготування та зберігання робочого дезрозчину, використання відповідної концентрації, буде не лише ефективним, але й безпечним для оточуючих.
Слід зазначити, що для різних типів інфекцій (мікробних, вірусних, грибкових тощо) та різних об’єктів знезараження (інструменти, посуд, білизна, поверхні, санітарно-технічне обладнання тощо) передбачені різні концентрації робочих розчинів дезінфікуючого засобу, а також час та спосіб обробки. Після визначення необхідної концентрації, потрібно з’ясувати ще й кількість робочого розчину. Для цього визначаємо площу поверхонь, що підлягають дезобробці чи об’єм розчину, необхідний для занурення предметів. Потім, враховуючи норму витрати для різних способів обробки (протирання, зрошення, занурення, замочування), вираховуємо необхідну кількість дезінфікуючого розчину.
Запам’ятайте: будь-який дезінфікуючий засіб є токсичним і небезпечним, тому всі роботи з приготування та застосування дезінфекційних розчинів потрібно виконувати з використанням засобів захисту органів дихання та очей, у захисному одязі.
Зберігати дезінфікуючі засоби та розчини потрібно в недоступних для сторонніх осіб, особливо дітей, місцях, окремо від лікарських засобів та харчових продуктів. Відпрацьовані та невикористані робочі розчини необхідно зливати у каналізацію.
Лише за умови суворого дотримання наданих рекомендацій, дезінфекція буде справжнім помічником у боротьбі з інфекційними хворобами!