A A A K K K
для людей із порушенням зору
СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Дотримання вимог щодо створення оптимального безпечного середовища в закладах освіти

Дата: 12.04.2024 14:03
Кількість переглядів: 51

Під час бойових дій, які здійснює країна-агресор, наразі актуальним є питання створення безпечного простору для здобувачів освіти та персоналу закладу, які працюють за змішаною та очною формою навчання, або якийсь час перебувають на території закладу. Забезпечення оптимального безпечного середовища під час повітряної тривоги, є першочерговим завданням засновників і керівників закладів освіти.https://voz.gov.ua/uploads/posts/2024-03/1710768124_1710768026953.jpg

         Всі укриття повинні утримуватись в належних умовах та мати не менше ніж два евакуаційні виходи, один з яких може бути аварійним. Для комфортного перебування, укриття повинно забезпечуватись обладнанням з можливістю безперервного перебування в ньому впродовж не менше 48 годин. Приміщення повинно мати рівну підлогу, придатну для встановлення меблів та обладнання. Можливо передбачити розміщення працівників та дітей на наявних у закладі освіти засобах (столи, стільці, лави, ліжка, спортивні мати тощо), забезпечити контейнерами для зберігання харчових продуктів, засобами надання медичної допомоги, засобами зв’язку та оповіщення (інтернет, телефон, радіоприймач) та засобами пожежогасіння.

 

До основних вимог забезпечення відповідного санітарного стану укриття відносяться:

- водопостачання та каналізування - організація питного режиму повинна сприяти задоволенню потреб дітей у безпечній та якісній воді.  Використання фасованої негазованої води промислового виробництва в індивідуальному посуді (пляшці), а також води з установок із дозованим розливом негазованої фасованої питної води. При використанні установок із дозованим розливом негазованої фасованої води заміна ємності повинна здійснюватися не рідше одного разу на 2 тижні. Укриття повинно забезпечуватися мережами водопостачання та каналізування для гігієнічних та господарсько-побутових потреб. Якщо відсутня система централізованого водопостачання та водовідведення, укриття забезпечується ємностями (бочками) для води, відрами з кришками (біотуалетами) та баками для нечистот;

- система опалення - наявність ефективної системи опалення, для забезпечення комфортних умов перебування в укритті у холодний період року. Відносна вологість повітря в приміщеннях, де перебувають діти, повинна бути в межах 40-60%. Встановлення у закладі освіти додаткових систем, що впливають на мікроклімат приміщення, має бути забезпечене відповідним і своєчасним сервісним обслуговуванням та заміною витратних матеріалів;

- вентиляція - основні приміщення, призначені для укриття повинні мати примусову або природну вентиляцію. Наявність ефективної та справної вентиляційної системи для забезпечення постійної подачі свіжого та виведення відпрацьованого повітря з укриття, щоб уникнути перегріву та кисневого голодування.

- освітлення - джерела штучного освітлення в укритті повинні забезпечувати достатнє та рівномірне освітлення всіх приміщень для забезпечення належних умов перебування, а також для підтримки психологічного комфорту. Доцільно використовувати резервне електроживлення та штучні джерела світла, такі як електричні ліхтарі, свічки тощо.

- утримання в чистоті - особливу увагу слід приділяти санітарному стану, оскільки він має безпосередній вплив на здоров'я та комфорт  дітей та людей. Укриття повинно бути чистим, не захаращеним і підтримуватися в належному стані, щоб уникнути поширення інфекційних та неінфекційних захворювань серед присутніх. Варто регулярно проводити вологе прибирання з використанням мийних та дезінфекційних засобів.   

 

Укриття є місцем для тимчасового перебування у випадку небезпеки, тому важливо знати, як правильно поводитися.

 

Ретельна увага до цих порад дозволить ефективно впоратися з будь-якими непередбачуваними ситуаціями та забезпечити оптимальні умови для збереження життя та здоров'я.

 

Зберігайте спокій, щоб забезпечити безпеку собі та всім присутнім.

 

Баштанське районне управління ГУ ДПСС в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано