СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Перші овочі – ризик чи задоволення ?

Дата: 20.05.2024 09:43
Кількість переглядів: 78

Фото без описуЗ настанням весни на полицях магазинів та на ринках з’являється все більше апетитних та дуже гарних овочів, які рука так і тягнеться купити. Ми вже скучили за цими свіжими продуктами, плюс вітаміни, яких дуже бракує нашому організму. І все було б добре, якби не одне але – нітрати, які є майже у всіх овочах.

Нітрати – це солі або ефіри азотної кислоти, які застосовуються в якості добрива та у виробництві. Нітрати забезпечують ріст рослин, але завелика їх кількість, яка накопичується в овочах, а потім потрапляє в організм людини, шкодить здоров’ю. Основною причиною росту вмісту нітратів в продукції рослинництва є інтенсивне застосування незбалансованих за живильними речовинами мінеральних добрив. Неправильне зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, строків внесення в ґрунт можуть зумовити накопичення в ґрунті, а потім і в продуктах рослинного походження надмірної кількості нітратів.

Ранні овочі, особливо тепличні, містять набагато більше цих речовин, ніж пізні. Тому потрібно бути обережними, щоб не перестаратися з дозою. Перша парникова зелень і овочі можуть призвести до важких отруєнь через перенасичення організму пестицидами та нітратами, що містяться у певних кількостях в овочах, фруктах, вирощених у «прискореному режимі». Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції.

        Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста, салат, редис, столовий буряк, зелена цибуля, кріп, шпинат. Менше – цвітна капуста, огірки, броколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька.

Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок. Найбезпечніші для вживання серед ранніх овочів – бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і ріпчаста цибуля. Разом з тим, нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів. А саме: 

- найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;

- в листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60 % менше, ніж у стеблі;

- в листі капусти нітратів на 60-70 % менше, ніж в качані – не давайте його дітям;

- в шкірці кавуна нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті – не заставляйте дітей виїдати кавун близько до шкірки;

- незрілі овочі і фрукти містять у 2-3 рази більше нітратів, ніж спілі;

- огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки і в самій шкірці.

        Щоб вибрати найменш шкідливий продукт рекомендуємо:

- купуйте овочі та фрукти в спеціалізованих місцях торгівлі, в жодному разі не на узбіччі доріг та стихійних ринках;

- купуючи овочі та фрукти, не соромтеся запитати у продавця наявність супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість;

- купуйте овочі та фрукти натурального вигляду, вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані.

       Щоб зменшити кількість шкідливих речовин в ранніх овочах та фруктах наполегливо рекомендуємо піддавати певній обробці овочі та фрукти перед споживанням, так можна позбутися 10-50% шкідливих речовин. Зокрема:

- перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;

- очищуйте шкірку овочів, бо в цей час року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів, це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;

- вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусті, листовому салаті, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр;

- перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;

- приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику;

- нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

Не будьте байдужими – бережіть своє здоров’я!

 

                                                                                  Баштанське районне управління

                                                                                  ГУ Держпродспоживслужби

                                                                                  в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано