СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

 Чому національна ідентичність важлива?

Дата: 23.05.2024 14:27
Кількість переглядів: 65

Фото без описуВона допомагає зберегти ментальне здоров’я. Вона задає вектори розвитку. Вона чітко пояснює різницю: хороше / погане, добро / зло, вгору / вниз. Ці поняття можуть здаватися абстрактними. Але саме вони дають людині розуміння, як написати власний сценарій життя.
💬 «Ми всі різні та мріємо про різні речі. Але якоїсь миті стається так, що мрія стає єдиною для всіх. І це залежить від моделі світу. З точки зору суспільного сприйняття людині набагато спокійніше, коли є визначеність. Структурована свідомість, розуміння, що ти частина групи, і спільні цілі допомагають відчувати свою потрібність, свою залученість і свою приналежність. А це і є ідентичність», – зазначила у прямому ефірі на сторінці Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Наталія Кривда, докторка філософії, професорка кафедри української філософії та культури Київського національного університету імені Тараса Шевченка, голова Наглядової ради Українського культурного фонду.

Національна ідентичність тісно пов'язана з родинними історіями. Що ви знаєте про своїх бабусь і дідусів? А про прабабусь та прадідусів? А про iнших прапрапра…? Спробуйте разом з родиною пошукати – хто вони? Можливо, серед них були землероби? Або ченці? Чи сільські вчителі?
💬 «Усі ці люди творили Україну протягом багатьох століть. На їх плечах трималася і зараз тримається культура. Такі пошуки пов'язані з когнітивною, ментальною роботою. Знання про себе, історію своєї родини, культуру країни – все це дає народу сили. Ти розумієш, що за твоєю спиною стоять десятки поколінь, які йшли до незалежності. Боролися, жили, вмирали, народжували дітей, співали пісні, в найстрашніших ситуаціях зберігали Біблію і вишиті рушники. І завдяки тому, що вони не здалися та не скорилися ми сьогодні можемо досягти успіхів», – додала Наталія Кривда.
❔ Де шукати стійкість, коли ворог має на меті знищити певну спільноту як націю? Саме у формуванні національної ідентичності. Соціологічні дослідження свідчать, що від початку повномасштабного вторгнення значно більше українців почали пишатися своїм громадянством. Люди вчаться форматувати себе, духовно зміцнюються та зростають.
💬 «Українська ідентичність – вона десь між національним і загальнолюдським. Умовно, на перетині приналежності крові і прийнятих цінностей. Для нас дуже важлива культура, мова, традиція. Але одночасно ми надзвичайно націлені на реалізацію свободи, гідності, демократії, солідарності. І в цьому наша велика перевага. Те, що важливість національної ідентичності починають розуміти тільки зараз – це претензія до системи освіти, яка недостатньо відпрацювала у минулому. Ціле покоління вже в незалежній Україні не мали внутрішньої залученості, прив'язки до своєї батьківщини», – пояснила Наталія Кривда.
🎥 Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яка впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.
Більше джерел для підтримки себе та людей поруч – на платформі «Ти як?» 📲 https://howareu.com
Безбар'єрність
#тияк 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано