СНІГУРІВСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОН, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

6 червня – річниця підриву росіянами Каховської ГЕС

Дата: 06.06.2024 11:18
Кількість переглядів: 67

Фото без описуМинув рік з моменту трагічної події, яка сколихнула наше суспільство та весь цивілізований світ. Рівно рік тому, внаслідок підриву російськими військовими Каховської ГЕС сталася екологічна катастрофа, яка спричинила масштабне підтоплення на Херсонщині та Миколаївщині. Вже зранку, 6 червня, рівень води у річці Інгулець почав невпинно рости. За кілька діб, вода піднялася до критичних 6 метрів, що призвело до підтоплення осель мешканців нашої громади та цивільної інфраструктури.

Серед усіх громад Миколаївської області, від підтоплення найбільше постраждала саме Снігурівщина. Наша громада ще не встигла у повній мірі оговтатись від наслідків восьмимісячної окупації російськими нелюдами, і штучна екологічна катастрофа у вигляді підтоплення стала для нас ще одним важким випробуванням.

Внаслідок підйому води в річці Інгулець постраждало 13 населених пунктів громади. Вода знищила або серйозно пошкодила 375 будинків, залишивши багатьох наших мешканців без житла та засобів до існування. Стихія змусила терміново евакуюватися 679 осіб, серед яких було 138 дітей. Довелося працювати практично цілодобово, щоб надати допомогу жителям підтоплених населених пунктів. На жаль, катастрофа забрала життя двох осіб, що стало невимовною трагедією для нашої громади. Окрім того, було підтоплено свердловини систем водопостачання, сільськогосподарські угіддя, городи мешканців, розмито декілька автошляхів та зруйновано два мости.

Ми не опустили руки, нами було докладено максимум зусиль для подолання наслідків катастрофи. Спільно з ОВА, ДСНС, волонтерами, місцевими організаціями та міжнародними гуманітарними місіями було організовано надання необхідної допомоги постраждалим: від забезпечення питною водою та харчуванням до надання медичної та психологічної підтримки. В найкоротші строки було створено комісію, члени якої протягом кількох місяців проводили актування пошкоджень та оцінку завданих збитків.

Мешканці Снігурівщини, житло яких постраждало від підтоплення, отримують грошову компенсацію від держави на ремонт своїх будинків. Це дуже важливий крок у процесі повернення до нормального життя. Проте, і досі великою проблемою для отримання компенсацій є відсутність права власності на будинки та присадибні земельні ділянки. На жаль, частина постраждалих, а саме - власники 60-ти будинків отримали компенсацію із затримкою через помилки в постанові.

Хочу ще раз подякувати всім, хто тоді був поруч у цей складний час – волонтерам, рятувальникам, медичним працівникам, міжнародним організаціям, працівникам наших комунальних підприємств, старостинських округів та всім небайдужим людям. Ваша підтримка і допомога стали для нас джерелом сили та надії.

Ми пам'ятаємо тих, кого втратили, і вшановуємо їхню пам'ять. Ми невпинно продовжуємо відновлювати нашу громаду і будувати краще майбутнє для усіх нас та наших дітей.

І тільки разом ми зможемо подолати всі труднощі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте Ви вступ України до ЄС?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано