Яку воду краще пити?
Людина не може жити без чистої питної води, а згідно з останніми дослідженнями, від якості цього продукту залежить стан нашого здоров’я. Багато сучасних захворювань пов’язані з регулярним вживанням неякісної чи забрудненої води. Вона проходить крізь людський організм, як через фільтр, а всі шкідливі домішки залишаються в тканинах органів. Саме тому важливо обирати якісну чисту воду, особливо для дітей і людей похилого віку.
Людський організм на 70% складається з води, і для нормального функціонування її запаси треба регулярно поповнювати, щоб підтримувати водний баланс. Вода — незамінний учасник всіх важливих процесів, які проходять в організмі. Регулярно вживаючи її у достатній кількості, людина зменшує навантаження на серце, сприяє розрідженню крові, запобігає інфарктам. Крім того, споживання чистої води мінімізує ризики інфекційних хвороб, допомагає виводити шлаки з організму.
Норма води на день для дорослої людини складає 40 мл на 1 кг маси тіла. Попри те, що певна кількість рідини надходить до організму разом з напоями та їжею, пити чисту воду також важливо. Рекомендується пити воду одразу, як тільки відчуєте спрагу, маленькими ковточками. Бажано, щоб вода для пиття була кімнатної температури. Не варто чекати, доки відчуття спраги посилиться, адже організм починає зневоднюватися, що спричиняє до значного фізичного навантаження та викликає стрес.
Яка вода найкраща для пиття? Оптимальним варіантом стане чиста вода, насичена необхідними мікроелементами. Не завжди можна визначити на око, наскільки чистою є вода. Для цього треба проводити лабораторні дослідження.
Чиста питна вода має бути позбавлена шкідливих домішок та відповідати встановленим стандартам якості. Зазвичай водозабір здійснюється з поверхневих джерел (річок, водосховищ, озер) або з підземних, наприклад, артезіанських свердловин. Видобута вода проходить багатоступеневу систему очищення та дезінфекції, після чого її характеристики відповідають стандартам чистої питної води.
Вода з централізованих водопроводів хлорується, що дозволяє позбутися шкідливих мікроорганізмів (вірусів, бактерій тощо) та запобігти масовим захворюванням. Однак через хлорування у воду потрапляють хімічні сполуки, шкідливі для людського організму. До того ж у водопровідній воді може бути іржа та інші небезпечні домішки, які потрапляють у рідину під час проходження по трубах.
Вживати водопровідну воду можна лише після того, як вона відстоялась та прокип’ятилась. Проте необхідно пам’ятати, що під час кип’ятіння з води видаляються не лише шкідливі, але й корисні речовини, через що її цінність для організму зменшується. Кращою альтернативою кип’ятінню вважається фільтрація, яка видаляє з води шкідливі речовини, але зберігає корисні.
Вода, що піддавалась кип’ятінню, має свої переваги та недоліки. В ній більше нема хвороботворних мікробів та шкідливих органічних сполук, таких як нафтопродукти, проте під час кип’ятіння руйнуються й цінні мінеральні речовини (наприклад, магній та кальцій випадають в осад, що залишається на стінках та дні чайника). Хлор, який часто буває присутній у водопровідній воді, вступає в реакцію під час кипіння, внаслідок чого можуть утворюватися небезпечні сполуки. З огляду на все вищесказане, кип’ячену воду можна вживати, лише якщо нема іншого вибору, але не варто це робити регулярно.
Вода, що видобувається з водоносних шарів ґрунту, називається мінеральною, оскільки містить відповідні домішки, гази тощо. Мінеральна вода з підземних джерел захищена від забрудників та має корисний для людини хімічний склад. Залежно від вмісту та концентрації мінералів, така вода може бути столовою або лікувальною. Видобуту мінеральну воду розливають у пляшки для подальшого продажу, за потреби попередньо газуючи.
Найкращими для пиття є води з артезіанських свердловин. Вони сформувались мільйони років тому і залягають між водостійкими шарами порід у товщі землі. Оскільки артезіанські води сформувались дуже давно, то й не зазнали впливу техногенних факторів та поганої екології. Зазвичай артезіанські басейни залягають на глибині від сорока метрів до одного кілометра, а їх джерело живлення може знаходитись дуже далеко — за сотні кілометрів.
В процесі видобування артезіанської води люди пробурюють свердловини та постійно стежать за їх станом, щоб виключити забруднення басейну. До складу артезіанської води входить велика кількість солей та мінералів у високій концентрації. Щоб знизити надмірну концентрацію речовин, видобуту воду додатково очищують.
В місцевостях, де відсутні великі поверхневі водойми, для централізованого водопостачання може використовуватись вода з артезіанських свердловин, попередньо очищена. Вона доволі приємна на смак та чудово підходить для повсякденного споживання у свіжому вигляді, а також для приготування напоїв та різних страв. Щоправда, під час кип’ятіння в чайнику з’являється наліт, оскільки в артезіанській воді багато солей та мінералів.
Очищену артезіанську воду можна вживати без жодних обмежень протягом тривалого часу. Вода з підземних джерел, яку можна набрати в міських бюветах, також має свої особливості. Якщо підземне джерело розташоване далеко від забрудників, вода в ньому буде чистою, смачною та дуже корисною. Але частіше за все, джерельна вода таки містить шкідливі домішки. Щоб джерело залишалось чистим, воно має знаходитись на значному віддаленні від промислових підприємств, ферм, полів сільськогосподарського призначення, поховань тощо. Насправді такі місця зараз — рідкість, у всякому разі ті, що знаходяться в зоні людських поселень.
Найкраща вода для пиття — не кип'ячена, оскільки в ній зберігаються цінні мінерали та мікроелементи. Вона ефективно тамує спрагу, підтримує мінеральний баланс в організмі та покращує метаболізм. Проте у багатьох видах свіжої води містяться шкідливі мікроорганізми, важкі метали та інші небезпечні речовини. Щоб очистити таку воду, зберігши її корисні властивості, можна використовувати спеціальні фільтри.
Пам’ятайте, що від достатнього вживання чистої питної води залежить ваше здоров’я, бадьорість та працездатність, тому обирайте якісний продукт і додержуйтесь рекомендованих норм пиття!
Баштанське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Миколаївській області