Поради як уникнути отруєнь під час новорічних свят
Напередодні новорічних свят вважаємо за доцільне ще раз нагадати про дотримання санітарних правил при виборі харчових продуктів, дотримання технології приготування та зберігання готових страв, що допоможе убезпечити себе і своїх рідних від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій. Для цього варто скористатись деякими порадами:
- купуйте продукти харчування та напої в спеціалізованих магазинах, обов’язково звертайте увагу на термін придатності харчових продуктів, наявність стікерів, цілісність пакування, зовнішній вигляд;
- відмовтесь від закупів на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не слід купувати продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються;
- вживайте тільки свіжоприготовлену їжу, салати зберігайте в незаправленому виді, засмачувати їх слід безпосередньо перед вживанням, адже їх термін придатності вичерпний, наприклад, у майонезних салатів – це не більше 24 годин, овочевих на олії – 36 годин, але це діє тільки за умови дотримання температурних вимог;
- зберігайте їжу при безпечній температурі, не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години, приготовані страви слід зберігати гарячими (60 °С) аж до подавання до столу, не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику, не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
- для приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості;
- свіжі овочі, фрукти ретельно промивайте водою, при сильних забрудненнях їх слід обдавати окропом;
- зберігайте сирі продукти, наприклад м’ясо та рибу, окремо від готових страв, для їх обробки користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- ретельно готуйте їжу, старанно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти, доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С, пам’ятаємо, що сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- вживайте грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення;
- суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, додатково вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які ви будете використовувати.
У випадку виявлення перших ознак гострого кишкового захворювання чи харчового отруєння - болю у животі, блювання, проносу, підвищеної температури тіла - необхідно терміново звернутись до лікаря. Не слід займатися самолікуванням, адже захворювання можуть викликати розвиток інтоксикації, що супроводжується сильним зневодненням організму. Зволікання можуть коштувати не тільки здоров’я, але й життя.
Бережіть себе та своїх близьких, турбуйтеся про здоров’я та оминайте сумнівні продукти харчування!
Баштанське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби
в Миколаївській області