ЯЩУР. Передача та поширення. Наслідки захворювання.
Ящур – небезпечне захворювання, що призводить до загибелі поголів’я свійських парнокопитних тварин, а також може передаватися людині.
В березні 2025 було зареєстровано спалахи ящуру в Угорщині та Словаччині.
Держпродспоживслужба на всіх рівнях терміново застосовує заходи, щоб не допустити занесення захворювання.
У Закарпатській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях посилили контроль за клінічним станом та транспортуванням (переміщенням) сприйнятливих до захворювання видів тварин.
Одним із ключових запобіжних заходів стало запровадження заборони на випас парнокопитних тварин у 10-кілометровій зоні вздовж кордону з ЄС. Це стосується великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, буйволів та інших тварин, які сприйнятливі до вірусу.
На кордоні передбачено посилення заходів контролю з міжрегіональних головних управлінь Держпродспоживслужби на державному кордоні, зокрема:
- забезпечення пропуску пасажирів та екіпажів транспортів через дезінфікуючі килимки;
- проведення дезінфекції транспортних засобів на пунктах пропуску;
- забезпечення виконання заборони на ввезення продуктів тваринного походження, в тому числі в ручній поклажі та багажі громадян.
Наразі – кожен повинен посилити увагу.
Передача та поширення
Вірус ящуру міститься у всіх виділеннях і секретах інфікованих тварин. Зокрема, ці тварини видихають велику кількість аерозольного вірусу, який може інфікувати інших тварин. Вірус може бути присутнім у молоці та спермі за 4 дні, до появи клінічних ознак хвороби.
Серед клінічних ознак ящуру – везикули та ураження ротової порожнини, вимені, кінцівок, а також слиновиділення, кульгавість, знижена молочна продуктивність, лихоманка тощо.
Тяжкість спалаху ящуру пов'язана з легкістю, з якою вірус може поширюватися будь-яким або всіма перерахованими нижче шляхами:
- інфіковані тварини
- заражені загони/будівлі або заражені транспортні засоби для перевезення тварин;
- заражені матеріали, такі як сіно, корм, вода, молоко або біологічні рідини;
- забруднений одяг, взуття або обладнання;
- інфіковане вірусом м'ясо або інші продукти тваринного походження;
- інфіковані аерозолі (поширення вірусу через повітряні потоки).
Тварини, які одужали від інфекції, іноді можуть бути носіями вірусу і спричиняти нові спалахи хвороби.
Наслідки захворювання
- Економічні збитки у галузі тваринництва на внутрішньому ринку України
- Зменшення експортних можливостей для такої продукції: молоко та молочні продукти, м'ясо сприйнятливих тварин
Просимо власників тварин бути особливо уважними і здійснювати відповідні заходи згідно Інструкції щодо профілактики та ліквідації захворювання тварин на ящур, затвердженої наказом Мінагрополітики від 07.08.2017 № 431.
У разі підозри щодо наявності хвороби у свійських тварин необхідно негайно повідомити:
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївський області: вул. Вишнева, 2, м. Баштанка, Миколаївська обл., 56101, тел. (05158)2-55-25
Баштанська районна лікарня ветеринарної медицини МОДЛВМ:
- Снігурівський відділ - 068 820 9779;
- Баштанський відділ - 067 103 7526;
- Березнегуватський відділ - 097 332 4590;
- Казанківський відділ – 098 070 25 00;
- Новобузький відділ - 068 066 4720
Баштанське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області